Kampsportstjärna vann utdömt val

Före detta kampsportstjärnan och affärsmannen Khaltmaa Battulga har vunnit presidentvalet i Mongoliet, meddelar valmyndigheten.

Resultatet är inte slutgiltigt – man väntar på sammanställningen av utlandsrösterna – men Battulgas ledning är ointaglig.

Tre av fem väljare röstade och Battulga vann, så långt underlaget hittills visar, med 50,6 procent av rösterna. Men hela valet döms ut av Luvsanvandan Sumati, som leder mätinstitutet Sant Maral-stiftelsen:

– Det värsta valet i Mongoliets historia.

Nästan 100 000 röstade blankt – en kollektiv protest med eftertryck. Valrörelsen präglades av smutskastning och enligt Luvsanvandan Sumati har väljarna låg tanke om båda kandidaterna.

Battulga betraktas som populist och har varit kritisk mot den sittande regeringens ekonomiska politik. Även förhållandet till grannlandet Kina – och kinesiska infrastrukturplaner som berör Mongoliet – har avgörande betydelse för mongolerna.

Motkandidat i valets andra omgång var parlamentets talman Miyeegombo Enkhbold från styrande Mongoliska folkpartiet (de ombildade kommunisterna, tidigare Folkets revolutionära parti), som fick 41,2 procent.

TT-Reuters