Advokat: Vänskap – inte muta

Förhållandet mellan Margot Wallström och fackförbundet Kommunal har inget med hennes tjänst att göra, utan utgör ett vänskapsförhållande. Då är det ingen muta, hävdar den advokat som utrikesministern har anlitat.

Även om Margot Wallström (S) inte är misstänkt för brott har hon nu ett juridiskt ombud, den rutinerade advokaten Tomas Nilsson. Han tror att åklagaren Alf Johanssons förundersökning, som inleddes i går, kommer att gå fort.

– Det borde ganska raskt gå att säga att här föreligger det inget mutbrott, säger Nilsson till TT.

Rekvisiten – kraven i lagen – är inte uppfyllda, hävdar han. Exempelvis anser advokaten att det inte är rimligt att Kommunal kan påverka Wallström i hennes arbete.

– Här har vi en utrikesminister på ena sidan, och på den andra fackförbundet Kommunal, som nästan är det svenskaste man kan tänka sig.

Andra bedömare har dock bland annat påpekat att regeringen fattar sina beslut gemensamt i alla ärenden.

Vänskapssamband

Det finns heller inget tjänstesamband beträffande förmånen – lägenheten i Stockholms innerstad, anser Nilsson.

– Om det i stället finns ett vänskapsförhållande, som är skälet till att man har kommit i kontakt med varandra, då föreligger inget mutbrott, säger advokaten.

Och ett vänskapssamband är just vad det handlar om här, hävdar Nilsson.

– Det är ganska uppenbart att det är två personer eller parter som tillhör samma politiska rörelse och att Kommunal har velat hjälpa till mot den bakgrunden – inte för att Kommunal har velat påverka utrikesministern.

Löfven: Ingen misstanke

Statsminister Stefan Löfven slår på nytt fast att Margot Wallström fortsätter som utrikesminister, det är inte läge för någon time out.

– Jag har förtroende för henne och antingen så är man statsråd eller så är man det inte, säger Löfven, som är i Davos, där Världsekonomiskt forum hålls.

Han konstaterar vid en pressträff att det inte är första gången en minister är under förundersökning.

– Det finns ingen misstanke om brott, första steget är att utreda det, säger statsministern.

Statsministern säger att frågan om regeringens låga opinionssiffror handlar om mycket mer än synen på Wallström.

– Många människor oroar sig över hur framtiden ska bli, löner, jobb och social trygghet.

– Därför är det för mig så motbjudande när kraven kommer i Sverige om att här ska det sänkas löner, här ska försämras villkor och det ena med det andra.

Han säger att regeringen går motsatt väg och investerar i utbildning och jobb, så att människor kan hålla takten med utvecklingen.

– Och vi har förbättrat sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen därför att människor behöver social trygghet.

TT