Björklund kräver besked om svensk saudiröst

Liberalernas partiledare kräver att regeringen under dagen ger besked om hur Sverige röstade när Saudiarabien fick en plats i en jämställdhets- och kvinnokommission i FN.

– Om regeringen röstade nej så förstår jag inte varför de inte säger det. Regeringen måste lägga korten på bordet, det fungerar inte i en demokrati att regeringen inte talar om hur den har röstat, säger Björklund.

Sverige sitter med i ett organ som röstar om vilka som ska sitta i kommissionen. När Saudiarabien fick en plats röstade 47 länder av 54 ja. Det är inte känt vad Sverige gjorde.

– Skulle det vara så att regeringen har röstat ja så får det inte bara vara sant. Saudiarabien är en av de allra värsta, kanske den värsta, kvinnoförtryckande diktaturen i världen, säger Björklund.

Han säger att det inte är en studiecirkel om jämställdhet som Saudiarabien har fått en stol i.

– Den här kommissionen sitter ju och röstar och tar ställning i olika frågor.

TT har bett UD om en kommentar men har inte fått något svar ännu.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet i går, sade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) ingenting om svenskt röstande, men:

"Vi noterar att Saudiarabien har nominerats och valts in som representant för sin geografiska grupp, i enlighet med procedurerna för kvinnokommissionen. FN är en organisation som består av medlemsstater, där alla har lika rätt att delta i organisationens arbete. Val till kvinnokommissionen görs i de regionala grupper som varje medlemsstat tillhör."

TT