Snö och kyla plågar södra Europa

Ymniga snöfall och svinkyla sätter folk i södra Europa på prov. Köldvågen har krävt minst 20 liv.

Vulkanen Vesuvius är snötäckt och vädret förvärrar Istanbuls trafikkaos.

Lördagens häftiga snötillskott proppade igen gator och vägar i och runt den turkiska megastaden. Många var tvungna att överge sina fordon och fortsätta till fots. Hundratals flyg fick ställas in. Båttrafiken på Bosporen och Dardanellerna, ett par av världens mest trafikerade farleder, stoppades på morgonen på grund av dålig sikt. Snöfallet började på fredagskvällen och som mest föll 40 centimeter.

Bara i Polen har tio personer frusit ihjäl de senaste dygnen. På lördagen sjönk temperaturen till minus 14.

– Sju människor dog på fredagen, vinterns hittills dödligaste dag, säger Bozena Wysocka, talesperson för den polska regeringens säkerhetscentrum.

Minus 30

Sju köldrelaterade dödsfall rapporteras från Italien. Fem av dem var hemlösa. Mest snö föll i mellersta landsdelen, men snön stängde också sydliga flygplatser i Bari och Brindisi och på Sicilien.

I Bulgarien hittades två irakiska migranter ihjälfrusna i en skog nära gränsen till Turkiet.

Natten till lördagen noterade Moskva minus 30. I St Petersburg med minus 24 fann polisen en man som avlidit av kraftig nedkylning.

Varma hallar

I Grekland har det ovanligt kalla vintervädret orsakat ännu större umbäranden i de talrika flyktinglägren. På flera ställen har myndigheterna värmt upp hallar och terminaler för att rädda uteliggare och hemlösa från kölddöden.

Enligt meteoalarm.eu stannar den kalla luften kvar i sydöstra Europa och varning för låg temperatur gäller till exempel mellersta Balkan, södra Italien och södra Polen. I västra Europa väntas jämförelsevis lugnt väder.

TT-AFP-Reuters