Sydkorean oväntat vald till ny Interpol-chef

Sydkoreanske Kim Jong-Yang har valts till ny chef för polisorganisationen Interpol. Beskedet kom något oväntat, då ryssen Aleksandr Prokoptjuk var förhandstippad till att efterträda den försvunne Meng Hongwei.

Den internationella polisorganisationens medlemmar har samlats till ett fyradagarsmöte i Dubai där en av huvudpunkterna på dagordningen är att utse en ny ordförande.

Att omröstningen, som hölls på onsdagsmorgonen svensk tid, sker mitt i mandatperioden beror på den tidigare Interpolchefen Meng Hongweis försvinnande under en hemresa i Kina i september. Enligt kinesiska myndigheter utreds han för misstänkt för korruption, men var han befinner sig är fortfarande okänt. Sedan försvinnandet har dock Hongwei lämnat posten som Interpols ordförande.

"Som att låta en räv vakta en hönsgård"

Förhandstippad att ta över ordförandeklubban från Hongwei var ryssen Aleksandr Prokoptjuk. Han är för närvarande chef över Interpols Moskvakontor samt Europas vice ordförande i organisationens verkställande kommitté. När kongressdeltagarna lagt sina röster stod det dock klart att sydkoreanen Kim Jong-Yang blir ny Interpolchef.

"Delegater närvarande på Interpols generalförsamling har valt Kim Jong-Yang från Republiken Korea (Sydkorea) till organisationens nye chef", skriver Interpol i ett pressmeddelande.

TT