Fjällvandrare blev trött – larmade

Fjällräddningen har fått rycka ut fem gånger i dag för att undsätta sjuka, skadade och vilsegångna. Men i ett fall visade det sig att de som larmat inte alls var i nöd.

Fjällräddarna hade flugit ut med helikopter från Kvikkjokk till Rapadalen i Sarek sedan en nödsändare larmat från området.

– En i sällskapet kände sig trött. Fjällräddarna som kom till platsen gjorde bedömningen att det inte var någon nödsituation, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral Nord.

Sällskapet, som ska ha bestått av en man och två kvinnor, larmade cirka en kilometer från Skårkistugan. Trion erbjöds att flygas ned till Kvikkjokk på egen bekostnad.

Slog i huvudet

Vid lunchtid fick en man flygas ned från Tarfala i Kebnekaisemassivet sedan han ramlat om slagit huvudet och blivit omtöcknad. Han hämtades vid olycksplatsen och flögs till Kiruna sjukhus.

Under eftermiddagen har tre fjällräddningsinsatser gjorts eller påbörjats i Jämtland. Den första gällde en kvinna som hittades på en myr i närheten av Medstugan.

– Det var en man som hittade kvinnan medvetslös på en myr. Hon ska ha återfått medvetandet innan ambulansen mötte upp, säger kommunikatör Marcus Isacson.

En stund senare behövde en kvinna helikoptertransport ned från fjället sedan hon skadat sig i ankeln. Hon ingick i ett sällskap som utgått från Björnenområdet i Åre.

Tre äldre vilse

Ytterligare en stund senare fick polisen larm från tre äldre kvinnor som gått vilse någonstans mellan Storhogna och Bräckvallen i Bergs kommun.

– Kvinnorna är mellan 76 och 81 år gamla. De har kunnat höra av sig själva och vi har en ungefärlig position på dem, säger Marcus Isacson.

En fjällräddare med fyrhjuling är på väg upp för att försöka lokalisera de tre kvinnorna.

TT