Mer hjälp till brittiska och franska områden

Fortfarande är miljontals människor i den amerikanska delstaten Florida utan ström efter ovädret Irma och över 50 plundrare har gripits i storstaden Miami.

Efter kritik lovar nu Storbritannien och Frankrike mer stöd till ländernas områden i Karibien som drabbats av Irma.

Sent i måndags var omkring 15 miljoner människor utan ström i Florida efter Irma. Nu har tre miljoner av dem – i en av de största insatserna i amerikansk historia – fått tillbaka elen. Men det kan ta veckor innan strömmen är tillbaka för alla.

Trumpbesök i veckan

Vita huset har meddelat att president Donald Trump och hans fru Melania kommer att besöka Florida på torsdag.

Storbritannien och Frankrike har fått kritik för att hjälpen dröjt och att myndigheterna lämnat de nödställda i sticket.

Under tisdagen reste Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson till öar i orkandrabbade Karibien. Johnson besöker Brittiska Jungfruöarna, Barbados och Anguilla, där närmare 1 000 brittiska soldater placerats för att bistå med hjälpinsatser och att hålla ordning.

Nu klargör Storbritanniens premiärminister Theresa May att ytterligare 25 miljoner pund (motsvarande 264 miljoner kronor) sätts av till området, förutom de 32 miljoner pund som redan offentliggjorts.

– Jag vill understyka att det inte bara är kortsiktigt, vi kommer att finnas där långsiktigt också, säger Johnson.

Macron försvarade sig när han landade på Guadeloupe på väg till Saint Martin. Han säger att franska myndigheter varit så förberedda som de kunde.

– Nu är det inte tid för bråk. Att livet återgår till det normala har största prioritet, sade han.

Flyget återupptas

På Saint Barthélemy kommer det kommersiella flyget att återupptas på onsdagen, enligt flygplatsen.

Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. I USA rör det sig om flest dödsfall i Florida, men även i South Carolina och Georgia har människor omkommit i Irma.

I storstaden Miami i Florida greps över 50 misstänkta plundrare under Irmas framfart. Av dem misstänks 26 ha brutit sig in i en Walmart-butik. Det finns videobilder på hur människor lastar in saker i sina bilar.

Det nattliga utegångsförbud som funnits i området sedan i söndags har nu tagits bort. Polisen säger att man sätter in fler resurser för att motverka mer brottlighet.

Ovädret har mattats markant, och nedgraderades på tisdagen till ett tropiskt lågtryck.

TT-AFP-AP