Löfven: M-ledarskap som tappat kompassen

Statsminister Stefan Löfven (S) kritiserar Anna Kinberg Batras utspel.

– Det här ger intryck av ett moderat ledarskap som helt har tappat sin kompass, säger han.

Statsministern tar, precis som Centerledaren Annie Lööf, upp det oroliga säkerhetsläget, Donald Trumps tillträde och det brittiska EU-utträdet.

– I de här tiderna behöver Sverige stabilitet och trygghet, det kräver medborgarna och företagen. I en orolig tid tar vi ansvar för landet, säger Stefan Löfven.

Beskedet från moderatledaren Anna Kinberg Batra att hon är beredd att fälla regeringen redan i höst om SD stödjer en alliansbudget får kalla handen av både Centern och Liberalerna.

– Helt klart försvagas Alliansen, säger statsvetaren Tommy Möller.

Byter fot

Moderatledaren säger att hon är bekymrad över utvecklingen i Sverige och därför byter fot och vill lägga en gemensam alliansbudget. Om SD stödjer den så innebär det att Alliansen kan fälla regeringen redan i höst.

– Jag anser att vi då ska vara beredda att ta ansvar, säger Kinberg Batra.

Moderatledaren vill "bryta låsningen" kring SD. Finns det förutsättningar för stöd i utskotten så ska man söka det.

– Vi ska inte låta oss hindras av stöd från andra partier. I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med SD. Den låsningen vill jag häva, eftersom vi har den parlamentariska situation som vi har, säger Kinberg Batra.

Utspelet välkomnas av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Stor osäkerhet

Centerledaren Annie Lööf säger att hennes parti inte står bakom utspelet.

– Jag vill inte slänga ut Sverige i osäkerhet. I morgon svärs Donald Trump in som president, i går sade Storbritanniens premiärminister att det blir hård brexit. I sådana tider krävs stabilitet, trygghet och ledarskap. Nästa år är det val, ett och ett halvt år kvar. Nu är det tid att vässa politiken och öka väljarnas förtroende. Vår ambition är att byta ut Stefan Löfven, säger Lööf.

– Det är olyckligt, men det har gått upp och ner i allianssamarbetet och jag förutsätter att vi samlar ihop oss inför valet, säger Liberalernas gruppledare Christer Nylander.

Kinberg Batra informerade de övriga allianspartierna sent i går kväll via sms, något som Annie Lööf framhöll på presskonferensen. Det antyder att stämningen i Alliansen inte är den bästa för närvarande.

Centerledaren medger att det är allvarligt att Alliansen är oense i en så grundläggande fråga som hur landet ska styras.

SD välkomnar

– Jag tycker att det är tråkigt att vi inte har större samsyn i budgetfrågor och i synen på SD. Det vore bra om vi använt 2017 till att fortsätta presentera gemensamma sakförslag. Vi hade sett fram emot att vi fortsatt på den inslagna linjen. Vi behöver utveckla den politiska reformagendan, säger Annie Lööf.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att Moderaterna nu måste överge Alliansen.

– Nu måste Anna Kinberg Batra öppna upp för att överge Alliansen så som den ser ut idag. För när hon inte har med sig C och sannolikt heller inte L, då är frågan om det ens finns någon allians längre, om man inte är överens om det mest grundläggande, hur Sverige ska styras, säger han till TT.

Han tycker att M-utspelet förbättrar förutsättningarna för ett samarbete mellan M, KD och SD.

Splittrad Allians

Att Lööf så snabbt slänger igen dörren i ansiktet på moderatledaren innebär att sammanhållningen inom Alliansen sätts på ytterligare prov.

– Helt klart försvagas Alliansen av dynamiken kring utspelet, säger statsvetaren Tommy Möller.

– Men Anna Kinberg Batra sitter i en rävsax. Det finns ett starkt internt tryck på att utnyttja den potentiella majoriteten, vilket blockeras av Centern och Liberalerna. Detta har resulterat i en otydlighet som varit djupt problematisk – att inte kunna ge besked i regeringsfrågan och att hårt kritisera regeringen samtidigt som man låter dess politik genomföras, säger han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till utspelet.

– Det här är vägen för att ge Jimmie Åkesson politisk makt i Sverige. Det är så här vägen öppnas. En röst på Anna Kinberg Batra 2018 är en röst på Jimmie Åkesson, säger han.

TT