Jordskredsseger för Rohani i Iran

Irans inrikesminister bekräftar att den sittande presidenten Hassan Rohani valts om med 57 procent av rösterna, uppger Reuters.

Därmed slipper han möta sin huvudmotståndare i en andra valomgång.

– Rohani har en stark ställning, lite som när (Mohammad) Khatami omvaldes 2001. Här står en respekterad, tämligen framgångsrik president mot en lite mer udda, relativt okänd person med ett delvis mörkt förflutet, säger Per Jönsson vid Utrikespolitiska Institutet till TT.

Jönsson syftar på att Raisi var högt uppsatt i den så kallade dödskommissionen som godkände dödsstraffet på tusentals oppositionella fångar 1988, främst inom Folkets mujahedin.

Högt valdeltagande

För att vinna i första omgången krävdes att någon av kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna, annars skulle en valomgång vänta nästa vecka.

Över 40 miljoner röstade i presidentvalet enligt landets inrikesminister, vilket tyder på ett valdeltagande på runt 70 procent. Enligt BBC fick vallokalerna hålla öppet fem timmar längre än beräknat, eftersom fler än väntat tog sig till urnorna.

Det verkar som att det höga valdeltagandet varit till Rohanis favör. Det fanns inför valet en oro från hans anhängare att människor som röstade på honom 2013 skulle stanna hemma, på grund av besvikelse över att reformarbetet går för långsamt.

Per Jönsson lyfter också fram att Rohani haft stöd från ett brett spektrum av kända och respekterade personer inom landet.

– När det gäller offentliga figurer var det nästan ett förkrossande stöd för Rohani, säger han.

Bättre tillväxt

Rohani vill öppna Iran mot omvärlden, reformera statliga företag och locka utländska investeringar. Han fick i presidentvalet 2013 väljarnas mandat att ingå kärnavtalet med USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Han lovade ett ekonomiskt lyft för befolkningen med avskaffade handelssanktioner. Men så har det inte blivit sedan avtalet trädde i kraft den 1 januari 2016, vilket Raisi använt som ett argument mot Rohani under valkampanjen.

Å andra sidan har det inte gått dåligt heller. Inflationen har gått ner från över 40 procent till kanske 7–8 procent. Arbetslösheten har legat på ungefär samma nivåer, och det är väl det som skapat besvikelse. Men den ekonomiska tillväxten har varit väldigt mycket bättre under Rohani än vad den var tidigare, säger Jönsson.

Enligt honom kan iranierna, om resultatet står sig, vänta sig "mer av samma", med en ökad öppenhet mot omvärlden för att skapa tillväxt inom lran. Vilket bland annat kan gynna svenska företag som vill växa på den iranska marknaden.

Frihetsfrågor i fokus

Politiske kommentatorn Mostafa Khoshcheshm säger till al-Jazira att till skillnad från valet 2013 så har Rohani inför årets val i stället fokuserat på bland annat ökade krav på social och politisk frihet.

Jönsson betonar att det är en långsam process.

– Det har ändå varit en del förändringar. Det har inte varit någon gång under Rohani som högste ledaren gått emot eller upphävt liberaliseringsförslag. Men det kommer att ske med små steg, säger han.

TT