Cameron medger Panamakoppling

Den brittiske premiärministern David Cameron medger nu att han via sin fars skatteplanering tjänade pengar i placeringar i skatteparadis. Men en expert TT talat med bedömer att historien snart blåser över.

Det är i en intervju den brittiska tv-kanalen ITV som David Cameron berättar att han sålde sin andel i den fond han ägde fyra månader innan han blev primärminister och flyttade in på Downing Street.

Det rör sig om tillgångar för 30 000 pund (cirka 345 000 kronor) i en investeringsfond som hans far upprättat. Cameron säger att han och hustrun Samanthas andelar köptes för 12 497 pund och såldes för 31 500 pund i januari 2010, några månader innan Cameron tillträdde som premiärminister. Vinsten var 19 003 pund. Cameron vidhåller i tv-intervjun att han deklarerat utdelningar och betalat full inkomstskatt.

"Krångliga valutaregler"

Cameron försvarar också investeringsfonden som hans far upprättade och säger att syftet inte hade varit att undvika skatt, utan att slippa krångliga valutaregler.

Fadern Ian Cameron grundade Blairmore Holdings på 1980-talet. Den är uppkallad efter familjegodset men opererade på Bahamas och har aldrig betalat skatt i Storbritannien.

David Cameron poängterar att han inte har något att dölja.

– Jag ska vara så öppen jag kan om det förflutna, nutiden och om framtiden, eftersom ärligt talat, jag har ingenting att dölja. Jag är stolt över min far och det han uträttade, den affärsverksamhet han byggde upp och allt det andra, säger Cameron.

Det var i samband med uppdagandet av den så kallade Panamaläckan som det visade sig att Ian Cameron hittats bland de tiotusentals kunderna till advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Premiärministern lät i tisdags meddela att han och hans familj inte kommer att tjäna några pengar från tillgångar i skatteparadis, inte heller i framtiden.

– Det finns inga fonder eller tillgångar i skatteparadis som premiärministern, fru Cameron eller deras barn kommer att tjäna några pengar från i framtiden, sade en talesperson för Cameron enligt Reuters då.

EU-frågan överskuggar

Uppmärksamheten kring avslöjandet har väckt frågor från oppositionen om den konservativa regeringens engagemang i att bekämpa skatteflykt.

Men Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik, bedömer att avslöjande inte kommer att innebära några dramatiska konsekvenser för Cameron.

– Det kommer att blåsa ett par dagar nu, men blåsa över. Men det blir nog värt att se nästa frågestund i underhuset. Inte ens Jeremy Corbyn (labourledaren) kommer väl att missa chansen att hugga i kniven. Han har inte varit särskilt skicklig att ta vara på sådana möjligheter hittills, säger han till TT.

Uppmärksamheten kring Camerons tidigare intressen i skatteparadis kommer att sväljas av den mycket hetare EU-frågan, tror Mikael Sundström.

– Där har inte det här någon omedelbar koppling. Motståndarkampanjen kan peka ut Cameron som lögnare, men mycket mer än så tror jag inte att det blir. Jag tror inte att folk byter uppfattning i EU-frågan, den splittrar på ett annat sätt, säger han.

– Det blir lite roliga rubriker i de brittiska tidningarna i morgon och just det kan man tycka är riktigt dåligt. De brittiska politikerna brukar vara rätt bra på att hantera medierna, eftersom de har så tuffa medier. Det förvånar mig att Cameron inte redan i tisdags väntade sig att resten skulle komma.

TT