Terroråtalad man frias av Malmö tingsrätt

Åtalet rörde terroristbrott alternativt mordbrand, men åklagarens bevisning höll inte.

Tingsrätten friar mannen som åtalades för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö. Men utredningen visar att han är IS-sympatisör, enligt domen.

Bevisningen är inte tillräckligt robust för en fällande dom, konstaterar Malmö tingsrätt i sin dom. Mannen var åtalad för terroristbrott alternativt mordbrand. Branden kan dock inte klassas som ett terroristbrott, enligt tingsrätten.

"Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet. I stället ska gärningen rubriceras som mordbrand", säger chefsrådman Lennart Strinäs i ett pressmeddelande.

Inga bevis

Mannen kan inte heller fällas för mordbrand, enligt domstolen. Teknisk undersökning på brottsplatsen har nämligen inte gett några bevis som binder den 30-årige mannen till platsen. Domstolen konstaterar även att det saknas något vittne som kan peka ut 30-åringen som gärningsman.

Utredningen visar, enligt tingsrätten, att mannen är IS-sympatisör. Men åklagarens indiciebevisning är inte tillräcklig för en fällande dom.

I förvar

Efter rättegången släppte tingsrätten den 30-årige mannen ur häktet.

– I nästa sekund så fick han besked från Säkerhetspolisen om att de hade beslutat att ta honom i förvar enligt en lag om särskild utlänningskontroll, med motiveringen att han kan förväntas begå brott i Sverige, säger mannens försvarsadvokat Lars Edman till P4 Malmöhus.

Säpo vill att mannens uppehållstillstånd dras in.

– Säkerhetspolisen har flaggat upp för att den här personen utgör en säkerhetsrisk, bekräftade Karl Melin, vid Säpo, för Sydsvenskan i går.

TT