Trump: Vi ska bygga en mur

Donald Trump tror att Ryssland, med flera, låg bakom dataintrång under presidentvalskampanjen i USA. Och muren mot Mexiko blir av, enligt honom.

– Vi ska bygga en mur, säger Trump.

Med amerikanska flaggan i bakgrunden och i en lokal fullknökad av journalister håller Donald Trump sin första presskonferens sedan han blev vald till president.

På presskonferensen – som hålls i Trump Tower i New York – fick Trump frågan om han tror att Moskva låg bakom intrång under valkampanjen.

– Jag tror att det var Ryssland, men jag tror att vi också blev hackade av andra länder, svarar Trump.

Trump säger att Demokraterna var vidöppna för hackning och intrång i partiets datasystem. Hans egen organisation hade mycket bättre säkerhet, säger han.

Trump fick också frågan om han i fredags fick information om att Ryssland har skadlig information om honom.

– De här dragningarna är hemliga, svarar han.

Samtidigt säger han att det som Buzzfeed och CNN rapporterat är "falska nyheter", som inte stämmer. Han säger också att det är bra för USA om han själv har bra relationer med Rysslands president Vladimir Putin.

– När jag lämnar landet är jag extremt försiktig, och jag är omgiven av livvakter, säger Trump på frågan om han gjort något utomlands som gör att Ryssland kan utpressa honom.

Kreml förnekar

Presskonferensen inleddes med en attack mot sajten Buzzfeed och tv-bolaget CNN för den senaste rapporteringen om Trumps kontakter med Ryssland och en av Trumps medarbetare kallade den för "ledsam och patetisk".

Mycket är oklart i fallet, men Trump och hans företrädare Barack Obama försågs i förra veckan med ett tillägg till en rapport om den ryska inblandningen, rapporterar CNN. I tillägget fanns uppgifter om att ryska säkerhetskällor säger sig ha information om såväl Trumps finanser som personliga liv som kan vara skadlig för honom. Buzzfeed har publicerat en mängd dokument som uppges utgöra grunden till den sammanfattning som Trump och Obama fick.

Uppgifterna förnekas från Kreml. Talespersonen Dmitrij Peskov beskriver dem som fullständigt nonsens vars syfte är att skada relationerna mellan Ryssland och USA.

"Har inga intressekonflikter"

Trump säger på presskonferensen att han inte har några kontakter med Ryssland över huvudtaget, och att han därför inte är i en känslig position.

– Jag har inga intressekonflikter som president, fortsätter Trump.

– Jag kommer inte att släppa mina skatteredogörelser, eftersom de är under granskning, svarar Trump på frågan om han ska offentliggöra dokumenten för att visa att han inte har några affärsförbindelser med Ryssland.

Han tillägger att hans söner kommer att ta över affärerna.

Lösningen med att sönerna tar över kommer "totalt isolera" Donald Trump från affärsrörelserna, säger den blivande presidentens juridiska medarbetare Sheri Dillon.

Enligt Sheri Dillons redogörelse har en fond inrättats för att hantera affärerna, och inga nya utlandsuppgörelser ska göras för att undvika intressekonflikter.

Hon säger vidare att dottern Ivanka inte kommer att ha något att göra med affärsimperiet. Ivanka är gift med Jared Kushner som Trump har utsett till senior rådgivare i Vita huset.

Donald Trump står under redogörelsen och lyssnar på Sheri Dillon. Han ser avslappnad ut, kavajen uppknäppt och ögonen är halvslutna, rapporterar TT:s utsända på plats vid presskonferensen i Trump Tower i New York.

"Största jobbproducent Gud skapat"

På presskonferens lovar också Trump fler arbeten till amerikanerna.

– Jag kommer att vara den största jobbproducent som Gud någonsin skapat, säger den blivande presidenten.

Enligt honom är det "stora nyheter" på gång.

– Stora nyheter kommer de närmaste veckorna om fabriker som ska byggas i landet, säger Donald Trump vid sin första presskonferens efter att han vann presidentvalet den 8 november i fjol.

Han säger att många bilföretag vill satsa i USA, och han vill att samma sak ska ske med läkemedelsföretagen.

– Ni kommer att få betala en mycket hög gränsskatt, är Trumps budskap till de företag som vill flytta produktion till Mexiko.

Han säger också att gränsen kommer att vara mycket tätare än i dag.

– Vi ska bygga en mur, säger Trump om den mur han ska låta bygga längs gränsen mot Mexiko.

Han säger också att bygget ska sättas igång mycket snart, och att de amerikanska skattebetalarna får betala för att han inte vill vänta på ett och ett halvt år av förhandlingar med Mexiko.

Under valkampanjen lovade Trump att Mexiko ska få betala muren, men samtidigt säger han nu att Mexiko kommer att få betala för muren längre fram.

"Obamacare ska skrotas"

Trump berörde också sjukvården på presskonferensen.

– Ni kommer att vara mycket stolta över vad vi gör inom sjukvården, säger Trump.

Han fortsätter med att säga att sjukvårdsreformen Obamacare, som han ska skrota, är en total katastrof.

Enligt Trump ska även läget för landets krigsveteraner förbättras.

– Våra veteraner har behandlats fruktansvärt.

Han hyllar också den stab han har sammanställt att leda USA.

– Jag tycker att vi har en av de mest fantastiska regeringar som har satts samman, säger Trump.

– Vi behöver människor som är smarta, och som är framgångsrika, fortsätter han.

TT