Hagmans 17 mål håller semifinalhoppet vid liv

Det gick inte att stoppa Nathalie Hagman mot Ryssland.

Den svenska högersexan satte osannolika 17 mål när Sverige håller liv i drömmen om en EM-semifinal via 39–30 mot ryskorna.

– Helt, helt outstanding, hyllade Olivia Mellegård i TV3.

Sveriges storseger mot Ryssland (39–30) i Hall XXL innebär att blågult nu får invänta slutresultatet mellan Serbien och Frankrike (klockan 21.00) för att se om det blir en EM-semifinal i Paris på fredag. Serbien måste vinna, men med den svenska storsegern räcker det antagligen med just en fransk förlust. Om inte total målskillnad kan särskilja lagen används flest antal gjorda mål och där står det inför Serbien–Frankrike 139–98 i svensk favör.

Sverige har bjudit på fem raka rysare i Nantes det här mästerskapet, men när mellanrundan skulle avslutas mot den regerande olympiska mästaren Ryssland blev det aldrig spännande.

Tidigt grepp

Efter att Isabelle "Bella" Gulldén satt 1–1 var Sverige aldrig i underläge mot ryskorna under den första halvleken. Någon försvars- eller målvaktsmatch var inte gruppavslutningen – något som Nathalie Hagman utnyttjade bäst på sin kant av svenskorna.

I klubblaget Bukarest är hon högersexa, men i landslaget har Hagman under senare år mest setts som en högernia. De senaste EM-matcherna har det dock blivit mest spel på högerkanten sedan Daniela Gustin olyckligt fick sitt korsband avslitet mot Montenegro. Mot Ryssland var Bukarestspelaren helt suverän under den första akten – Hagman svarade för åtta mål på nio avslut när Sverige gick till pausvila i ledning med 18-17.

I början av den andra halvleken sprang Sverige ifrån ett Ryssland, som då vilade flera av sina största stjärnor inledningsvis. Blågult vann de första nio minuterna med 8–3 och ledde just då med hela 26–20.

94-procentig

Visserligen kom ryskorna något närmare, men det gick inte att stoppa Sverige. Och framför allt inte Nathalie Hagman. Den Skurufostrade kantspringaren svarade för osannolika 17 mål på 18 avslut när Blågult vann med nio mål mot ett lojt Ryssland (39–30).

Förutom att hoppas på att Serbien ska slå Frankrike ska Sverige även ta in ett målförsprång på fransyskorna. På förhand handlade det om tio mål, men nu är det nedbantat till blott ett mål.

Alldeles oavsett om Sverige går till semifinal väntar en resa till Paris. De två poängen innebär nämligen att landslaget slutar som sämst trea i gruppen och på fredag väntar match om femte och sjätte plats i den franska huvudstaden.

Nantes, TT:s utsände