Explosioner vid vallokaler i Afghanistan

Explosioner har inträffat vid minst tre vallokaler i Kabul, enligt vittnen.

Samtidigt har röstandet försenats på flera håll i landet. Men trots strul och hot om våld ringlar köerna långa vid många vallokaler.

Det blev en orolig start på lördagens parlamentsval i den afghanska huvudstaden.

En man berättar för nyhetsbyrån AFP att han just skulle till att rösta i en vallokal i en skola i norra Kabul när han och andra tvingades fly för sina liv efter en hög smäll. Han uppger att flera personer skadats i explosionen. Sprängningar har även skett i närheten av två andra vallokaler, uppger en talesperson för Afghanistans inrikesdepartement.

Minst 30 människor, däribland ett dött barn, har tagits emot på ett sjukhus som drivs av italienska Emergency, uppger hjälporganisationen. Afghanska myndigheter har dock inte gått ut med någon siffra över antalet döda och skadade under lördagen.

Problem med registrering

Explosionerna befaras ytterligare avskräcka dem som tvekar att rösta, efter en valkampanj kantad av attacker och mord på flera kandidater.

Saknade röstlängder och problem med systemen för biometrisk väljarregistrering – som används för första gången – rapporteras dessutom ha orsakat förseningar vid många vallokaler runt om i landet. På flera håll har valarbetare inte dykt upp i tid, förklarar valkommissionen, som lovar att vallokalernas öppettider kommer att förlängas.

– Jag kom hit tidigt för att bli klar och komma hem snabbt, men vi har fått vänta i en timme och de har fortfarande inte dragit i gång, säger 42-åriga Mustafa till AFP utanför en moské som gjort om till vallokal i Kabul.

– Kön bli bara längre. De måste registrera våra röster fort, vi är oroliga att råka ut för en bombare eller en explosion.

I torsdags dödades den inflytelserika polischefen Abdul Raziq och två andra personer i en attack i provinsen Kandahar. Även den amerikanske generalen Scott Miller, befälhavare för Nato-uppdraget i Afghanistan, fanns på plats men klarade sig oskadd.

"Hedrar de stupade"

Dådet ledde till att valmyndigheten beslutade att flytta fram valet i Kandahar en vecka. Det har även skjutits upp i provinsen Ghazni med hänvisning till problem med representation från olika etniska grupper, rapporterar Reuters.

Trots våldet och svårigheterna uppmanar president Ashraf Ghani samtliga röstberättigade afghaner att delta i valet.

"Genom att lägga våra röster utan rädsla hedrar vi de stupades uppoffringar", skriver han på Twitter, där han lagt upp en bild på när han röstar.

Valet beskrivs som avgörande för det våldshärjade landet. Det har redan skjutits upp vid två tillfällen, men om det genomförs med tillräcklig framgång under lördagen kan det öppna dörren för en yngre generation politiker som vill bekämpa korruption och kämpa för demokrati, skriver tidningen The Diplomat. Ett våldsamt och ifrågasatt val, å andra sidan, kan bidra till växande splittring i regeringen och därmed hota de fortsatta fredssamtalen.

TT