L kräver stenhård kritik av palestinier

Utrikesminister Margot Wallström (S) ska besöka de palestinska områdena för samtal med bland andra president Mahmoud Abbas. Liberalernas partiledare kräver att hon riktar stenhård kritik mot den palestinska ledningen.

Enligt regeringen ska fokus för samtalen bland annat vara på "vad som kan göras för att stärka hoppet om en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida".

L:s ordförande Jan Björklund har sin inställning klar till vilken strategi Wallström då bör välja:

– Jag kräver att hon riktar en stenhård kritik mot den palestinska ledningen eftersom den inte erkänner Israels rätt att existera. Palestina måste erkänna Israel, det är förutsättningen för ett fredsavtal, säger han.

Inget Israelbesök

Något besök i Israel är däremot inte aktuellt under Wallströms resa, som enligt planerna ska inledas på torsdagen och avslutas under lördagen.

Israeliska företrädare hänvisar till att "schemarelaterade" orsaker hindrar den svenska utrikesministern från att besöka landet då. Samtidigt pekar en israelisk tjänsteman på att det inte är någon hemlighet att Israel är kritiskt mot "vissa uttalanden" som gjorts från den svenska regeringens sida.

Konflikten mellan Israel och Sverige har pågått sedan regeringsskiftet 2014, då den nytillträdda rödgröna regeringen erkände den palestinska staten. Den har sedan trappats upp men Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö understryker att det är viktigt att Sverige har en politisk dialog med alla länder, inklusive sådana som det kan finnas en konflikt med. Därmed upprepar han sådant som Wallström sagt själv vid åtskilliga tillfällen.

"Måste tina upp"

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström anser att regeringen måste försöka tina upp kontakterna.

– Utrikesministern måste fortsätta arbeta med att förbättra relationen. Inte minst i och med att vi nu dessutom får ett större ansvar när vi kommer vara ordförande i säkerhetsrådet, säger hon till TT.

TT