EU-länder listar skatteparadis

Vilka blir det? Och hur många? Och vilka straff ska de hotas med?

Frågorna är många när EU-ländernas finansministrar samlas för att enas om en lista över världens skatteparadis.

Formellt handlar det om att lista de "jurisdiktioner" som anses som "icke samarbetsvilliga" i kampen mot skattefusk och skatteplanering, exempelvis när det gäller utbyte av information.

Frågan har stötts och blötts i ett år och skapat en hel del oenighet bland mer eller mindre påtryckande länder. Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas på ett bra beslut.

– Det kommer Sverige att arbeta för i alla fall. Och jag hoppas och tror att det finns en bra uppslutning till att det vore bra om det går att komma fram i morgon, sade Andersson när hon anlände till Bryssel i går kväll.

Varning för fuskare

Tills vidare väntar relativt lindriga åtgärder mot länderna på "svarta listan".

– Man har ju föreslagit att man ska kunna välja mellan olika administrativa sanktioner, till exempel en utökad skattekontroll så att personer och företag som har olika tillgångar i de här jurisdiktionerna vet om att då är det större risk att man råkar ut för en skattegranskning. Det kan vara en effektiv åtgärd, sade finansministern.

"Har gett effekt"

Samtidigt konstaterar hon att avskräckningseffekten redan har varit stark.

– Redan arbetet med den här listan har gett effekt. Flera länder har skickat in på hög politisk nivå att man avser vidta åtgärder. Och det har också fått fart på en del arbete inom EU:s medlemsstater – så det har ju varit positivt, sade Andersson i går.

Utöver den "svarta listan" ska finansministrarna även redovisa en "grå lista" på de områden som lovat att agera och som därför får mer tid på sig att ordna upp sina skatteaffärer.

Bryssel, TT:s korrespondent