EU-basen gillar läget – eller?

Euroländerna ska knytas närmare varandra, utländska investeringar kontrolleras och försvarssamarbetet utvecklas.

Det är några av delarna som väntas ingå när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nu håller sitt årliga tal om läget i unionen.

Klockan 9 drar luxemburgaren igång sitt tal inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg. En sak är given: 62-åringen lär som vanligt hoppa friskt mellan franska, tyska och engelska när han lägger fram sina visioner.

Enligt nyhetssajten Politico Europe har Juncker redan hunnit med minst 25 olika utkast till tal i jakten på det rätta innehållet. Från olika länder och olika partigrupper finns helt olika åsikter om vad Juncker borde säga eller inte.

Personligt?

Möjligen blir det en ganska personlig kommissionsordförande som talar.

– Jag frågar mig själv om jag borde ta tillfället i akt och säga vad jag själv tycker. Talet år 2017 är mycket viktigare än det som kommer 2018. Så jag funderar på att ge min egen syn på saker, sade han i en intervju med Politico i förra veckan.

Väntat är hursomhelst att Juncker kommer att spinna vidare på de önskemål om ett djupare och närmare eurosamarbete som framför allt Frankrikes nye president Emmanuel Macron vill se. En gemensam euro-finansminister med någon form av euro-budget kommer allt närmare, även om oenighet fortfarande kvarstår kring hur stort inflytande euro-chefen egentligen ska ha.

Juncker lär också ta upp det utökade försvarssamarbete som EU:s stats- och regeringschefer sade ja till redan i somras och som nu håller på att ta konkret form.

Kina och handel

Även internationella handelsfrågor och hur EU ska hantera konkurrensen från Kina – både vad gäller billiga kinesiska varor och kinesiska företagsköp i EU – lär behandlas av kommissionsordföranden. Även här är dock oenigheten stor bland EU:s politiker och medlemsländer.

Juncker gillar emellertid franske Macrons tanke på att stora utländska företagsinvesteringar i EU ska granskas på förhand.

– Jag anser att EU inte bör klä av sig naken inför andra. Vi behöver ett höftskynke för den ekonomiska politiken, sade Juncker till Politico i förra veckan.

Strasbourg, TT:s korrespondent