MP:s utrikestalesperson gör avbön

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar tar avstånd från uppmärksammade påståenden om MP-företrädare som hon gjort på Facebook.

"Jag inser att jag för två veckor sedan i ett inlägg på Facebook påstod saker om partiföreträdare som jag inte hade grund för att påstå. Det var olyckligt och ogenomtänkt. Jag tar avstånd från de påståendena", skriver Stålhammar i en kommentar till TT.

Ett skäl är ett uppmärksammat inlägg på Facebook där hon anklagat personer i partiet för att "dreva" mot henne och ha otillbörliga kontakter med "en viss utländsk nation". Det borde vara en nationell säkerhetsfråga, enligt henne.

Partiledningen har kommit fram till att det inte finns någon grund för hennes uppgifter. På onsdagen sade partisekreteraren Amanda Lind att ledningen har talat om för henne att det inte är lämpligt att lägga ut spekulationer på sociala medier.

Amanda Lind välkomnar Stålhammars avbön.

"Pernilla Stålhammar konstaterar att hennes uttalanden var ogenomtänkta och det är bra att hon medger att hon inte hade grund för de svepande anklagelser mot partiföreträdare hon framförde i sitt Facebookinlägg", skriver Amanda Lind i en kommentar.

Lind säger dock inget om partiet har fortsatt förtroende för henne som talesperson i utrikes- och säkerhetspolitik.

TT