Hakkorsflaggor hissade på flera håll i landet

Flaggor med hakkors har under natten satts upp på olika platser i Sverige. Men i Småland blev flaggan snabbt till aska.

– Klockan 02.11 i natt plockades en flagga ner från centralbron i centrala Stockholm, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på polisen, till Mitt i.

Polisen har även fått larm om att nazistflaggor satts upp i Tyresö centrum och utanför Huddinges kommunhus under natten mot fredagen. Samtliga flaggor har tagits ner, och polisen har ingen misstänkt för flagguppsättningen. Händelserna rubriceras som hets mot folkgrupp.

I Vetlanda hissades en flagga med hakkors utanför en mataffär, skriver Smålandstidningen. Flaggan plockades ner av en polispatrull. Även vid ett museum i småländska Boda Glasbruk hängdes en naziflagga upp, men den brändes upp av någon.

– Vi har fått askan från flaggan, men jag såg den inte uppsatt. Det är bra att folk i Boda visar civilkurage och reagerar på det här och agerar. Vi ska spara askan som en symbolhandling, säger museichefen Maja Heuer till Barometern.

I Nyköping har flera platser i stadskärnan blivit nedsprejade med nazistiska budskap, huvudsakligen hakkors och bilder på Adolf Hitler, den tyske naziledaren som föddes just den 20 april för 129 år sedan.

TT