EU tror på starkare 2018

Bättre än väntat, säger EU-kommissionen om ekonomin och skriver nu upp sina prognoser för både 2018 och 2019.

Snart EU-lämnande Storbritannien ligger längst ner i tillväxtligan.

I den vinterprognos som presenterades i Bryssel på onsdagen förutspås en tillväxt på 2,3 procent i hela EU under 2018, jämfört med 2,1 procent som gissningen landade på i höstas.

Även för 2019 höjs siffrorna en aning, till 2,0 i stället för 1,9.

"Den europeiska ekonomin går bättre än förväntningarna och den robusta tillväxten kommer att fortsätta in i nästa år. Vi bör fortsätta vårt arbete för att se till att fördelarna av den här tillväxten känns av alla européer", skriver eurokommissionären Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

"Euro-området har ett tillväxttempo som inte setts sedan före finanskrisen. Nu är det dags att ta nödvändiga ambitiösa beslut för att stärka den ekonomiska och monetära unionen", säger i sin tur finanskommissionären Pierre Moscovici.

För svensk del tros på samma tillväxt för 2018 som i höstas: 2,7 procent. Däremot siar EU-kommissionen om en något mindre tillväxt för 2019 – 2,0 i stället för 2,2 – jämfört med vad man skrev i höstprognosen.

Högst tillväxt i år väntas för Malta (5,6 procent), Rumänien (4,5) och Irland (4,4). Långsammast väntas i sin tur tillväxten bli i Belgien (1,8), Italien (1,5) och det EU-lämnande Storbritannien (1,4).

Bryssel, TT:s korrespondent