Macron backar helt om höjd bränsleskatt

Inför proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer överger nu den franska regeringen helt planerna på höjd bränsleskatt.

Regeringen och president Emmanuel Macron kan också tänka sig att göra en u-sväng om slopandet av höginkomstskatt.

Premiärminister Édouard Philippe säger att regeringen nu helt slopar planerna på en skattehöjning på bränsle.

– Regeringen är redo för dialog och visar det genom att denna skattehöjning har strukits från lagförslaget om statsbudget för 2019, säger Philippe i parlamentet.

Det är ytterligare en tvär omsvängning och en effekt av proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer. Det tidigare försöket – från tisdagen – av regeringen för att få protestvågen att sjunka undan innebar att höjningen skulle skjutas upp i sex månader, till halvårsskiftet nästa år.

Förslaget återkommer?

Édouard Philippe sade alltså att skatthöjningen strukits ur budgetförslaget, men han nämnde ingenting om möjligheterna att den återinförs under nästa års behandling av budgeten.

Gula västarnas protester har skakat Frankrike i flera veckor. Vägar och bränsledepåer har blockerats, hundratals personer har skadats och fyra har dött till följd av olyckor. I Paris urartade protesterna i upplopp i helgen, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna.

"Inte korkade"

Det har pressat regeringen mycket svårt och nu kan den och president Emmanuel Macron också tänka sig att ändra planerna på att slopa höginkomstskatten.

– Om något inte fungerar så är vi inte korkade, vi kommer att ändra det, säger regeringens talesperson Benjamin Griveauz till radiostationen RTL med tillägget att det "inte är på bordet just nu".

Macron gick till val med löfte om att slopa just den skatten för att locka investerare till Frankrike. Gula västarna har dock krävt att skatten ska återinföras tillsammans med en höjd minimilön liksom sänkta bränslepriser.

Regeringen meddelar också att planerade matprishöjningar kommer att senareläggas till början av nästa år.

Men det har i sin tur fått det största fackförbundet för lantbrukare, FNSEA, att utlysa ett antal strejker nästa vecka. Prishöjningarna syftar till att öka böndernas inkomst.

TT-AFP-Reuters