Norges justitieminister avgår

Norges justitieminister Sylvi Listhaug, från Fremskrittspartiet, avgår.

"Jag är glad för att Siv (Jensen, ledare för Fremskrittspartiet) och hela partiet var villiga att lägga regeringsdeltagandet åt sidan för att stötta mig som justitieminister. Men jag kan inte tillåta att min avgång öppnar för att FRP mister makt och genomslag", skriver Listhaug i ett uttalande på sin Facebook-sida.

En misstroendeomröstning mot henne var planerad att hållas i dag. Enligt källor till norska medier skulle ett väckt misstroende ha kunnat få hela statsminister Erna Solbergs regering att avgå.

Listhaug uppger att hon själv fattat beslutet att lämna sin post. "Det har varit helt upp till mig själv om jag skulle stanna hela vägen ut, eller om jag skulle avgå", skriver Listhaug.

Upprinnelsen till avgången är ett politiskt bråk som briserat i landet efter ett kritiserat Facebook-inlägg som Listhaug gjorde härom veckan. I det skrev hon att socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare. Det har av många ansetts stötande, eftersom Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP.

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget, och dagen innan hade statsminister Erna Solberg (Høyre) bett om förlåtelse å hela regeringens vägnar.

En presskonferens om Listhaugs beslut kommer att hållas klockan 8.30, enligt NTB.

TT