Merkel vald till tysk förbundskansler – igen

Angela Merkel har för fjärde gången valts till Tysklands förbundskansler.

Efter 171 dagar och oräkneliga turer får landet därmed en ny regering.

– Fru förbundskansler, jag gratulerar er å hela förbundsdagens vägnar, sade talmannen Wolfgang Schäuble då det stod klart att Merkel valts till förbundskansler för en fjärdemandatperiod.

Valet, som inleddes klockan nio i riksdagshuset i Berlin och blev klart strax före tio på onsdagsförmiddagen, markerar slutet på den snart sex månader långa jakten på en tysk regering. Efter ett fiaskoartat val i höstas för både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna vände sig förbundskanslern till det näringslivsvänliga FDP och miljöpartiet De gröna i hopp om att få till en koalition. Men planen gick inte i lås, och Socialdemokraterna kröp till korset, i strid med tidigare löften om att gå i opposition.

Sammanlagt 355 röster krävdes för att Merkel ska väljas om för ännu en mandatperiod. Saken var i princip klar redan på förhand, då koalitionspartierna CDU, CSU och SPD tillsammans sitter på 399 av de 709 stolarna i parlamentet.

Minst hälften av ledamöterna måste ge sitt aktiva stöd för att en ny regeringschef ska kunna väljas, till skillnad från i Sverige, där det räcker med att han eller hon inte har en majoritet emot sig.

Klockan elva ska Merkel träffa förbundspresidenten i slottet Bellevue för att utnämnas till kansler. Därefter ska hon sväras in av talman Schäuble, klockan tolv.

I eftermiddag sker en liknande procedur för ministären, och i kväll hålls det första regeringssammanträdet.

TT