Utredare: Svårt att greppa våldet i Myanmar

Militärens våld mot rohingyer i Myanmar är så brutalt att det är svårt att greppa, säger FN:s chefsutredare Marzuki Darusman:

– Dess fullständiga likgiltighet inför civila liv.

Marzuki Darusman gav en mycket detaljerad beskrivning av militärens våld när han inför FN:s råd för mänskliga rättigheter presenterade en slutlig rapport om brotten mot rohingyer i Myanmar.

– Männen dödades systematiskt. Barn sköts och slängdes i floden eller brändes upp, sade han, och tillade att kvinnor och flickor gruppvåldtogs.

"Folkmord var uppsåtet"

Militären borde skiljas från den politiska makten i Myanmar, konstaterar FN:s utredare, och flera generaler borde dessutom ställas inför rätta för folkmord på rohingyer.

– Alla omständigheter är sådana att de motiverar en slutsats om att folkmord var uppsåtet, sade Marzuki Darusman.

Utredarna har tidigare konstaterat att Myanmars mäktiga militär utfört massmord och våldtäkter på rohingyer med just folkmord som uppsåt. Militären förnekar att den gjort något fel och försvarar sina handlingar med att man skulle stoppa muslimska upprorsmakare. Men enligt FN:s utredare i landet har militärens agerande konsekvent varit utom rimliga proportioner sett till det faktiska hotet.

10 000 dödades

Militären slog ner hårt mot rohingyer i fjol, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.

Omkring 10 000 människor dödares, uppger FN-utredarna, som tillägger att det förmodligen är en låg uppskattning.

Den 444-sidiga FN-rapporten som presenterades på tisdagen har tagits fram under 18 månader med hjälp av detaljerade analyser och över 850 djupintervjuer. I den uppmanas bland annat det internationella samfundet att utreda landets toppmilitärer, bland andra Myanmars befälhavare Min Aung Hlaing.

TT-AFP