Trump: "Bor vi i Nazityskland?"

Lagom till Donald Trumps första presskonferens sedan i somras kommer uppgifter om att Ryssland har information som kan vara skadlig för honom.

Nu rasar den tillträdande amerikanske presidenten mot läckan.

"Bor vi i Nazityskland?", skriver han på Twitter.

Med knappt tio dagar kvar till det amerikanska maktskiftet möter Donald Trump medier i det numera extra välbevakade Trump Tower på Manhattan i New York. Presskonferensen – som är planerad till klockan 11 lokal tid (17 svensk tid) – blir den republikanske affärsmannens första sedan i juli, och äger rum samtidigt som flera av hans tilltänkta ministrar frågas ut i senaten.

Trump kan bland annat vänta sig frågor om sina affärsrelationer. Han har försökt att ta avstånd från sin affärsverksamhet och intressekonflikterna som de kan innebära, men det är oklart hur effektiva hans åtgärder faktiskt har varit.

Ryska uppgifter

Han lär även få frågor om sitt skeptiska bemötande av uppgifterna om rysk inblandning i USA:s presidentval. Särskilt sedan hans eget namn blivit högaktuellt i sammanhanget.

Mycket är oklart, men Trump och hans företrädare Barack Obama försågs i förra veckan med ett tillägg till en rapport om den ryska inblandningen, rapporterar CNN. I tillägget fanns uppgifter om att ryska säkerhetskällor säger sig ha information om såväl Trumps finanser som personliga liv som kan vara skadlig för honom.

Trump twittrade

FBI utreder trovärdigheten i uppgifterna, som Trump ska ha fått vid ett möte med fyra av USA:s högsta underrättelsechefer. Det är inte klarlagt huruvida de diskuterade frågan, men enligt CNN vill cheferna att Trump ska känna till att Ryssland kan ha samlat information som kan vara skadlig för båda de stora partierna i USA – men att de inför valet bara släppte det som var skadligt för Demokraterna och Hillary Clinton.

Som så ofta tog Donald Trump till Twitter för att bemöta nyheten:

"FALSKA NYHETER – EN FULLSTÄNDIG POLITISK HÄXJAKT", skrev han.

Uppgifterna förnekas från Kreml, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Talespersonen Dmitrij Peskov beskriver dem som fullständigt nonsens vars syfte är att skada relationerna mellan Ryssland och USA.

TT