Splittrat om minusränta

Minusränta rycker allt närmare. I förlängningen kan det innebära att kunderna får betala för sina bankinsättningar. På torsdag kommer Riksbanken med nytt räntebesked och proffsen är mer splittrade än på länge.

På räntemarknaden är den genomsnittliga bedömningen att det blir en mindre räntesänkning på torsdag. Det kommer dessutom ytterligare en liten mindre sänkning fram till sommaren. Och eftersom reporäntan ligger på noll i dag, innebär det minus.

– Vi tror att Riksbanken sänker till minus 0,1. Orsaken är de sänkta inflationsförväntningarna, säger Olle Holmgren, analytiker på SEB.

Det är Riksbankens stora problem just nu – att förmå svenskarna att tro på prisökningar igen.

Mera lån

Swedbanks ekonomer är inne på ett liknande spår, men med en annan skruv – Riksbanken flyttar fram tidpunkten för en första höjning ytterligare, till sista kvartalet 2016. Någon styrräntesänkning blir det inte.

– Däremot så tror vi att man sänker inlåningsräntan till minus 0,2 procent, säger Swedbanks chefekonom Anna Felländer.

Bättre fart på ekonomin och därmed inflationen, är tanken med minusränta. Effekten blir att bankerna får betala för att sätta in sitt överskott hos Riksbanken.

– Då ökar man incitamenten att få ut krediter i ekonomin, säger Anna Felländer.

Inga garantier

För bankerna blir det emellertid svårare att tjäna pengar på privatkundernas sparpengar. Och bankerna har nu börjat prata om möjligheten att spararna kan få betala "straffränta" på inlåningen.

– Småspararna ska inte behöva oroa sig för att det blir lägre än noll. Men jag kan inte garantera det, sade SEB-chefen Annika Falkengren till TT härom veckan.

Nordeas ekonomer tror dock att Riksbanken sitter ganska still den här gången. Sedan Riksbankens förra räntemöte i december talar statistiken för att Riksbankens sex ledamöter kan avvakta.

– Det tunga artilleriet får vänta, tror Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson.

Ränta (TT)