Italiens marknad darrar inför budgetprognos

Blickarna riktas nu mot Italien som presenterar sin budgetprognos i kväll. Oron för att landet kommer att bryta mot EU:s budgetregler och öka sin statsskuld får marknaden att darra.

– Situationen i Italien är allvarlig för resten av EU och i synnerhet för eurozonen, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergquist.

Det har stormat rejält kring budgeten och regeringskoalitionen bestående av Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega. Partierna har haft svårt att enas kring målet för budgetunderskottet. Medan de båda regeringspartierna kräver att målet ska ligga på mellan 2 och 2,5 procent av landets BNP kan finansminister Giovanni Tria, som saknar partitillhörighet, som mest sträcka sig till 1,9 procent.

Femstjärneledaren Di Maio har öppet protesterat mot EU:s budgetregler och hotat med att fälla budgeten.

Frikostiga löften

I hopp om att blidka regeringskoalitionen har Tria aviserat att budgeten kommer att innehålla förslag på så kallad medborgarlön och möjlighet för fler att gå i förtidspension. Det är dock oklart hur åtgärderna ska finansieras. I synnerhet då främlingsfientliga Lega vill genomföra skattereformer som beräknas minska skatteintäkterna med omkring 80 miljarder euro om året.

– Det underlättar så klart att vinna ett val när man utställer den här typen av frikostiga löften, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på banken SEB som anser att den största huvudvärken för Italien är hur man ska undvika att bygga på sin massiva statsskuld och riskera att hamna i en snöbollseffekt där statsskulden driver sig själv vid en eventuell räntehöjning.

Kravet på medlemskap i eurozonen är en statsskuld på max 60 procent av BNP. Italiens statsskuld på cirka 131 procent är näst högst i eurozonen.

En ytterligare sten i skon för Italien är situationen för landets banksystem som har en stor andel osäkra lån där låntagare inte kan betala sina amorteringar.

– Om deras situation skulle förvärras ytterligare skulle regeringen kunna behöva vidta åtgärder och skulle behöva en viss buffert för det, säger Bergquist.

Risk för stigande räntor

Situationen har fått marknaden att darra. Under torsdagen faller Milanobörsens FTSE-index med 1 procent och italienska banker visar på betydande förluster.

Italien rankas som världens åttonde största ekonomi och tredje störst inom eurozonen. Därför riskerar situationen i Italien att underminera trovärdigheten för eurozonen, anser Bergquist.

– Om ett av länderna inte följer reglerna och är berett att spendera mycket offentliga medel så riskerar det att dra med sig de andra.

Även för EU finns skäl till oro, anser han. Om populistiska partier som M5S och Lega får igenom sina åtgärder kan det ge vind i ryggen för anti-etablissemangspartier runt om i Europa, vilket i sin tur kan leda till att man frångår ekonomiska spelregler med stigande räntor som följd.

Prognosen är den första som släpps i väntan på budgeten och presenteras vid ett kabinettsmöte Rom klockan 20.00 svensk tid i kväll.

TT-AFP-Reuters