Sverige vidare i EM – vann ny rysare

Sverige är klart för mellanrundan i EM med två poäng i bagaget – det var dock med ett nödrop.

Blågult vann med knappa 23–22 mot Polen efter att ha tappat en femmålsledning i paus.

Efter den dramatiska EM-premiärförlusten mot Danmark (29–30) och det lika stora segerdramat mot Serbien (22–21) utspelade sig ett nytt drama i Hall XXL i Nantes när Sverige ställdes mot Polen.

Seger eller poäng och Sverige var vidare med två poäng av egen kraft. Vid förlust med som mest tre mål kunde Blågult få hjälp av Danmark, om danskorna slog Serbien. En större förlust och det var färdigspelat för Sverige.

Polen slog Sverige i VM-premiären i fjol (33–30) när landslaget blev fyra i mästerskapet. I Frankrike har polskorna tröttnat rejält i andra halvlek och förlorat mot både Danmark och Serbien (båda är vidare).

Mot Sverige – som behövde vinna eller nå oavgjort för att säkra avancemang av egen kraft – fick Polen vara med i matchen längre. Betydligt längre.

Ingen höjdarmatch

Det var ingen stor handbollsuppvisning under den första halvleken. Efter att högernian Nathalie Hagman gjort tre av Sveriges fyra första mål såg det visserligen ut som att Blågult skulle kunna rycka tidigt, men sedan dröjde det drygt åtta minuter innan nästa svenska mål kom. Svenskorna hade därefter en liknande mållös period, men Polen var inte så värst mycket bättre.

Det tillät inte det svenska försvaret och målvakten Filippa Idéhn. Mittblocket med lagkaptenen Sabina Jacobsen och Anna Lagerquist tröttade ut den polska niometerslinjen och Idéhn var kvar i den så kallade zonen. Idéhn var ju en jätte i målet mot Serbien med 49 procent i räddningsstatistik. Mot Polen tog hon sju av tolv avslut under den första halvleken. Till slut var ändå Sverige i en femmålsledning (10–5) i paus efter tre raka mål i slutminuterna.

Sverige lyckades aldrig sätta in ett avgörande ryck i början av den andra halvleken och när Idéhn visade sig mer mänsklig i målet var svenskornas ledning uppäten. Efter fyra raka polska mål var den helt borta och med åtta minuter kvar att spela var Polen förbi (19–18).

Segermål av Roberts

Lagen följdes sedan åt, men två och en halv minut före slutsignalen satte Jamina Roberts 23–22 och därefter räddade Johanna Bundsen, som kommit in, ett polskt avslut. Polen fick chansen att kvittera, men blåstes av för en offensiv foul och den svenska segern var i hamn.

Nu väntar en tuff mellanrunda mot Ryssland (OS-guld 2016), Frankrike (VM-guld 2017) och Montenegro, som tränas av svensken Per Johansson och som slog Sverige i två raka matcher under uppladdningen inför EM.

Sveriges placering i gruppen – och därmed när första matchen i mellanrundan spelas – fastställs efter kvällens möte mellan Danmark och Polen.

Nantes, TT:s utsände