Talmannen föreslår Löfven som statsminister

I dag ska talmannen Andreas Norlén lägga fram förslaget att Stefan Löfven (S) ska bli statsminister till riksdagen. Allt pekar på att även detta förslag kommer att röstas ned.

Vid en pressträff klockan 8.30 och i samband med att förslaget läggs fram till riksdagen klockan 9 kommer det också att meddelas med vilka partier Stefan Löfven avser att bilda regering.

Förslaget till statsminister och regering kommer att bordläggas i kammaren och omröstningen sker först på fredagen. Och allt pekar på att Stefan Löfven kommer att röstas ned efter att Centerpartiet på måndagen meddelade att försöken att få till ett blocköverskridande samarbete mellan S, C och L misslyckats.

Norlén lägger med andra ord återigen fram en statsministerkandidat som han i praktiken vet kommer att röstas ned.

– Det finns en logik i det, för talmannen gäller det att driva processen framåt. Han har ju gett uppdraget till Löven att försöka hitta en regeringsformation och det har inte fungerat. Logiken i den här processen ser ut som så, att ju närmare en fjärde och helt avgörande omröstning man kommer, desto skarpare blir läget, sade Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till TT på tisdagen.

TT