Tung svensk förlust mot Montenegro

Ett skadeskjutet Sverige fick en skräckupplevelse mot Montenegro.

Balkanlaget vann med 30–28 (18–14) i EM:s mellanrunda och nu får Sverige svårt att nå en semifinal i Frankrike.

Kort före avkast mot Montenegro i Hall XXL i Nantes kom det blågula mardrömsbeskedet: försvarsgeneralen Sabina Jacobsens ljumske håller inte för spel. Ersättaren? Sävehofs mittnia Elin Hallagård, som flögs in till Frankrike under matchdagen och anslöt till truppen vid elvatiden.

Hallagård har gjort fem A-landskamper tidigare, men det var sju år sedan och ingen av dem var under ett mästerskap. Någon tid för acklimatisering fanns inte för 29-åringen. Hon fick gå in och spela i försvar omgående när Sverige, med två poäng i bagaget, gick in i mellanrundan mot Montenegro (noll), som coachas av den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson.

Skräckupplevelse

Första halvlek var under en lång period en skräckupplevelse för Sverige. När Blågult lyckades eliminera skyttet från vänsternian Durdina Jaukovic uppstod i stället lägena på kanterna. Det utnyttjade högersexan Jovanka Radicevic och vänstersexan Majda Mehmetovic . Duon svarade för 10 av Montenegros 18 mål under första halvlek. Samtidigt räddade målvakten Marina Rajcic 10 av 22 svenska skott. En stark svensk avslutning krympte dock underläget i paus till underläge med 14–18.

Om inte skadan på Jacobsen var nog för Sverige. I slutet av första fick spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén, som har haft en skadat fot tidigare, ont i ett knä. Hon kom till spel i andra halvlek, men då endast i anfall. Fyra minuter före full tid bars även högersexan Daniela Gustin ut efter ful smäll från en Montenegrospelare.

Hallagård utvisad

Sverige har bjudit på tre rysare i Nantes i EM:s första gruppspel. Mot Serbien och Polen blev det segrar i slutsekunderna - mot Danmark avgjorde danskorna fem sekunder före full tid.

Mot Montenegro blev det på det stora hela en helt annan rysarupplevelse. Sverige höll jämna steg i andra akten i ungefär en kvart, men med tio minuter kvar att spela ledde Montenegro med 27-20. Visserligen var Blågult så nära som 28-30 med 30 sekunder kvar att spela, men det blev även slutresultatet.

För Elin Hallagård tog EM-debuten slut efter 47.40 minuters spel. Då gjorde hon ett felaktigt byte och åkte på sin tredje utvisning – och Hallagård visades upp på läktaren med ett rött kort.

Sverige har nu i princip en omöjlig uppgift att nå en av två semifinalplatser i grupp 1 av mellanrundan. På lördag väntar nämligen regerande världsmästaren Frankrike (fyra poäng) och sedan regerande olympiska mästaren Ryssland (fyra poäng med en match mindre spelad) på onsdag nästa vecka.

Nantes, TT:s utsände