Backåkra redo för säkerhetsrådet

Utanför Backåkra samlas reportrar och fotografer inför diplomaternas och politikernas ankomst. Snart anländer FN:s säkerhetsråd och generalsekreterare till Dag Hammarskjölds gård för att hålla sitt årliga arbetsmöte och bland annat diskutera läget i Syrien.

Den lilla slingrande grusvägen fram till gården är kantad av polisbussar. Framför den fyrlängade Skånegården vajar en svensk flagga bredvid FN-flaggan i frisk vind.

Journalisterna bussas till gården och i en hage utanför blir alla kroppsvisiterade och får sina väskor genomsökta. Det är fortfarande osäkert om FN-sändebudet Staffan de Mistura kommer att närvara, enligt UD.

Ansträngt läge

Det är ett sargat säkerhetsråd som möts i de idylliska omgivningarna.

Arbetsklimatet är synnerligen ansträngt och positionerna låsta. Det som från början beskrevs som informella diskussioner om framtidsstrategier kommer med stor sannolikhet till stor del att handla om Syrien.

Fortfarande saknas en överenskommelse i FN:s säkerhetsråd om att försöka utreda vem som bär ansvar för den misstänkta kemvapenattacken i Douma där minst 60 människor dödades för två veckor sedan.

USA, Frankrike och Storbritannien, som svarat genom ett gemensamt anfall mot den syriska regimens positioner, kräver en ansvarsutredning. Syrienallierade Ryssland har å sin sida använt sitt veto – så som många gånger förr när det rör resolutioner om Syrien.

Lösa knutar

Att ett ryskt resolutionsförslag om att brännmärka attackerna mot syriska mål som ett brott mot FN-stadgan röstats ner har spätt på konflikten i FN:s säkerhetsråd ytterligare.

Värdlandet Sverige, tillfällig medlem fram till årsskiftet, hoppas att den skånska idyllen kan lösa upp knutar och kanske bli början på en mer konstruktiv dialog. Samtidigt, utanför den vitkalkade gården, som en gång i tiden tillhörde tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld, väntar ett ivrigt pressuppbåd med över 50 svenska och utländska journalister.

TT