LO-kritiken: M skapar instabilitet

LO kritiserar Moderaternas utspel men hoppas samtidigt att det kan innebära dödsstöten för Alliansen och blockpolitiken.

Förre utrikesministern och statsministern Carl Bildt säger att det var väntat att regeringen skulle få mer press på sig.

En oseriös lek med demokratin, kallar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson utspelet från Moderatledaren.

– Man får en känsla av att Moderaterna försöker täppa till väljarförluster genom att säga att de är beredda att göra upp med SD. Men samtidigt vet Anna Kinberg Batra att hon inte kommer att få majoritet för det eftersom hon gjorde klart att det var ett utspel från henne själv.

– Hon visar på väldig splittring och det här kan faktiskt vara dödstöten för blockpolitiken som vi haft sedan 2006, säger Thorwaldsson som för närvarande är på plats på Världsekonomiskt forum i Davos.

Är allvarligt

Han hävdar att Moderaterna med sitt utspel riskerar att skapa instabilitet och hinder för långsiktiga beslut.

– Det är oerhört allvarligt att leka med demokratin så här. Det ger ett ganska desperat intryck.

Den förre moderate stats- och utrikesministern Carl Bildt, också på plats i Davos, ser inget konstigt i att Alliansen nu börjar sätta press på regeringen, inför valet nästa år.

– Att regeringsfrågan skulle ställas lite mer på sin spets inför valet kunde man ju ha räknat ut med bakfoten, säger han till TT.

– Man ska inte skämmas för att lägga fram sin egen politik. Det är klart att man ska lägga fram sin egen politik i riksdagen.

Thorwaldsson, som har en plats i Socialdemokraternas verkställande utskott, anser att det bästa Stefan Löfven kan göra är att fortsätta försöka få ihop breda överenskommelser på viktiga områden, i riksdagen. Och han bör vara öppen mot de borgerliga partierna.

TT