Chefsekonom: "Dålig tajming"

Ekonomin börjar svalna av samtidigt som den försiktiga övergångsbudgeten innebär snålkörning från statens sida. Det kan bidra till avmattningen, enligt chefsekonomen.

Den försiktiga övergångsbudgeten innebär mindre utgifter för staten, eftersom den inte innehåller några politiska satsningar förutom den sänkta pensionärsskatten.

– Helheten, då det inte blir några reformer, innebär att det blir mindre pengar ut. Nu när ekonomin börjar svalna kan det bidra till avmattningen, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Dåligt läge

Hon konstaterar att den politiska röran, som är orsaken till övergångsbudgeten, kommer i ett väldigt dåligt läge.

– Om det hade hänt för två år sedan, när ekonomin gick jättebra, då hade det varit annorlunda. Men nu ser vi att exportsektorn och bostadsbyggandet saktar ned, och att folk blir mer försiktiga med sin ekonomi.

Övergångsbudgeten innebär inte någon klassisk budgetåtstramning, förklarar hon.

– Men det som kunde ha gjorts för att stimulera, det görs inte nu. Det är dålig tajming.

Försiktiga kommuner

Kommunerna får inte de utlovade extrapengarna på fem miljarder kronor, och även det kan göra kommunerna mer försiktiga med satsningar och nyanställningar, vilket i sin tur gör att sysselsättningen kan påverkas, tror hon.

– Fem miljarder är inte så mycket i det stora hela i svensk ekonomi, men för de tuffast drabbade kommunerna kan pengarna betyda en hel del. De kommer nog bli mer försiktiga, säger Anna Breman.

Pensionärerna, som är de enda vinnarna i övergångsbudgeten, kommer som mest att få 350 kronor mer i månaden, enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Det här gäller inkomster på upp till 25000 kronor, sedan är det en trappa nedåt.

Kanske inte så jättemycket pengar, kan tyckas, men det ger ändå en förstärkning till pensionärers ekonomi, konstaterar hon.

– Mest är det en principfråga. Den här skatteklyftan mellan dem som arbetar och pensionärer har upplevts som orättvis. Vad jag förstår är den inte borta helt i och med detta, men det är ett steg.

Kan ätas upp

Men det finns en risk att den sänkta pensionärsskatten äts upp av höjda kommunalskatter, befarar hon. Pengarna till kommunerna kommer inte som utlovats, och det kan i värsta fall innebära skattehöjningar på en del håll.

Hon råder alla hushåll att hålla koll på sina pengar extra noga nu. Det är så många olika osäkerhetsfaktorer i luften, förutom de uteblivna satsningarna som tidigare utlovats.

– Nu måste de flesta hushåll rätta sig efter den ekonomi de har i dag. Samtidigt väntas räntehöjningar för alla som ha bolån, även om det är från låga nivåer, säger Ingela Gabrielsson.

TT