SVT-medarbetare döms för människosmuggling

Journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare döms även av hovrätten till villkorlig dom för människosmuggling. Straffet ändras inte, utan blir 75 timmars samhällstjänst.

Åklagaren har yrkat på fängelse, men hovrätten anser precis som tingsrätten att det är möjligt att välja påföljden villkorlig dom med samhällstjänst.

Resan med en syrisk flyktingpojke från Grekland till Sverige 2014 skildrades i SVT-serien "Fosterland". Det började med att 15-årige Abed inför rullande kamera vädjade om att få följa med.

– Plötsligt slutade det att handla om journalistik och beslutet blev snarare: Vad måste jag göra som människa? Vad kan jag leva med som människa? har SVT-journalisten Fredrik Önnevall tidigare berättat för TT.

När serien 2015 visats i tv åtalades Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare för människosmuggling. Malmö tingsrätt kom i sin dom fram till att det är uppenbart att de agerat av humanitära skäl, men domstolen ansåg samtidigt att inget humanitärt undantag kunde göras.

TT