Regeringen välkomnar flyktingförslag

Delad fördelning av 20 000 kvotflyktingar är huvudnumret i EU-kommissionens nya asyl- och migrationsstrategi.

Tunga strider är att vänta, men Sverige välkomnar förslaget.

– Det här går absolut i rätt riktning, säger justitieminister Morgan Johansson (S) om kommissionens förslag och menar att det är ett resultat också av att Sverige och Tyskland drivit på hårt.

– Och det är bra att man också hamnar så pass högt som 20 000, säger Johansson om det antal personer som kommissionen vill att ett kvotsystem för mottagande ska omfatta.

491 till Sverige

Johansson säger att han är nöjd med att kommissionen också lovar ett skarpt förslag mot slutet av året rörande ett permanent EU-system för hur man ska fördela mottagandet i nödsituationer, när stora mängder människor anländer på samma gång.

Och redan i slutet av maj lovar kommissionen att lägga ett förslag på hur 20 000 kvotflyktingar ska kunna tas emot och "fördelas över alla medlemsstater", till en kostnad av 50 miljoner euro för 2015 och 2016.

För svensk del skulle det innebära 491 kvotflyktingar enligt EU-kommissionens preliminära beräkningar. I dem tas hänsyn till folkmängd och rikedom – samtidigt som länder som har hög arbetslöshet eller redan tagit emot många asylsökande får "rabatt".

"Viktig princip"

Sverige har redan tidigare gjort tumme upp för kvotflyktingarna.

– Vi tycker att principen är rätt. Jag hade det uppe på förra Europeiska rådet, det är en viktig princip. Vi måste hjälpas åt. Människor far oerhört illa och förolyckas i tusental på Medelhavet. Vi kan inte ha det så, sade statsminister Stefan Löfven till TT i går.

Andra länder säger rakt ut nej. Storbritanniens inrikesminister Theresa May är starkt kritisk i en debattartikel i The Times i dag.

"Vi måste – och kommer att – stå emot maningar till obligatorisk fördelning av kvotflyktingar eller flyktingmottagande i Europa. En sådan inställning sporrar bara de kriminella gängen att fortsätta med sin ondskefulla verksamhet", skriver May enligt Reuters.

Morgan Johansson är medveten om att motståndet är starkt i många länder.

– Vi får se hur mottagandet blir. Men jag tror att de flesta politiska ledare i Europa ändå ser att vi har en situation med över 50 miljoner flyktingar i världen, det högsta antalet sedan andra världskriget, säger han.

Mer samarbete

EU-strategin presenteras av kommissionens vicechef Frans Timmermans, utrikesbasen Federica Mogherini och asyl- och migrationsansvarige Dimitris Avramopoulos. I sitt förhandsbudskap betonar ordförande Juncker behovet av mer pengar till samarbete.

– Vi måste höja samarbetsbudgeten, inte sänka den. Vi måste tillsammans – särskilt med de afrikanska länderna – arbeta för att bekämpa smugglarna, säger Juncker.

Just det sistnämnda är vad exempelvis Storbritannien gillar. Theresa May vill se en EU-politik där flyktingar till havs förs tillbaka till Afrika.

"EU borde arbeta för att etablera säkra landningsområden i Nordafrika, i kombination med ett aktivt program för återvändande (till hemlandet)", skriver May i The Times.

TT:s korrespondent