Fransk borgmästare förnekar rasism

Borgmästaren i Parisförorten Champlan, Christian Leclerc, nekar till anklagelserna om rasism mot romer. Han hävdar att hans uttalanden om varför en romsk baby nekats begravningsplats tagits ur sitt sammanhang.

Leclerc har fått stark kritik efter rapporter om att han vägrat tillåta att en romsk baby, som dog bara två månader gammal, begravdes på den kommunala kyrkogården. I en intervju med tidningen Le Parisien förklarade Leclerc beslutet med att det fanns för få lediga platser tillgängliga.

– Vi prioriterar dem som betalar sina lokala skatter, sade han.

Kritiker hävdade dock att det egentliga motivet var antiziganism, och andra politiker kallade det skamligt.

Men Leclerc sade på söndagen att hans uttalande tagits ur sitt sammanhang och att han inte vid något tillfälle varit emot begravningen.

Efter att babyn dödförklarades i december kontaktade föräldrarna en begravningsentreprenör som i sin tur frågade borgmästaren om lov att få begrava henne. De säger sig då ha fått nej "utan förklaring".

Men Leclerc hävdar att han fick veta att det rörde sig om ett val mellan Champlan och närliggande Corbeil-Essonnes, där sjukhuset som flickan dödförklarades på ligger. Han hävdar att han har ett sms som bekräftar att han godkände båda alternativen.

Champlan (TT-AFP)