Foto: Henrik Montgomery/TT

Åklagare vill se fängelse för provfuskarna

De 23 som nyligen dömdes för fusk på högskoleprovet bör få fängelse i stället för villkorlig dom. Det anser åklagaren, som nu väljer att överklaga.

Samtidigt är nya åklagare på gång att utreda ytterligare ett stort antal personer som misstänks ha fuskat på provet.

Telegram från TT / Omni
08 febr. 2019, 13.48

I mitten av januari dömdes över 30 personer för inblandning i den omfattande fuskverksamhet som pågått sedan flera år tillbaka, där provdeltagare kunnat köpa sig till bättre resultat på högskoleprovet.

En stor andel av dessa har nu valt att överklaga sina domar. Bland annat de tre huvudmännen, som tillsammans drev firman HP-hjälpen, och som dömdes till fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Två av dessa anser att det begåtts sådana fel under tingsrättsförhandlingen att den tas om helt, i stället för att en ny prövning görs i hovrätten.

Flera av de 23 personer som använt sig av ligans tjänster och dömdes för osann försäkran, grovt brott, har också överklagat. De vill frikännas helt, eller att brottet bedöms som av normalgraden.

Avskräckande påföljd

Tingsrätten kom i sin dom fram till att straffvärdet låg på tre månaders fängelse, men dömde dem till villkorlig dom eftersom de var tidigare ostraffade.

Åklagaren Anna Lander överklagar då hon anser att påföljden måste bli fängelse, även om man inte straffats tidigare. Hon jämför med brottet mened, där det fungerar just så.

– Om man tittar på den här brottsligheten menar jag att den är lika allvarlig på sitt sätt, för att konsekvenserna av den gör att hela vårt antagningssystem till högskola och universitet förstörs. Därför tycker jag att vi måste ha en avskräckande påföljd. Funderar man på att begå det här brottet ska man veta att det är fängelse det blir, säger hon.

Frågan om hur osann försäkran, grovt brott, ska bedömas har heller aldrig prövats tidigare, vilket är ytterligare en anledning till överklagan.

– Det är väldigt viktigt att vi får en överinstans prövning av det, hur ska vi se på det? säger Lander.

Kundlistor hittades

Samtidigt kan fler personer komma att delges misstanke om brott med koppling till fuskhärvan. När polisen och Ekobrottsmyndigheten utredde ligan hittades HP-hjälpens kundlistor, med långt fler namn än de 23 som hittills utretts och dömts.

Uppgifterna har lämnats vidare till en annan åklagare, Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare, som nu ansvarar för att utreda dessa namn vidare.

Hur många fler fall det kan vara kan han inte säga i nuläget, men det handlar om betydligt fler än de 23.

– Tanken är att vi ska jobba på motsvarande sätt som man gjort med de som blivit dömda. Vi kommer exempelvis att kontrollera inbetalningar och deras tidigare högskoleprovsresultat. De har en ganska bra struktur i domen hur de har bevisvärderat och det är de sakerna vi kommer att kontrollera, om vi kan styrka brott mot de här personerna, i varje enskilt fall, säger Stefan Creutz.

Fakta: Högskoleprovsfusket

Mitt under pågående högskoleprov förra våren slog polisen till mot en liga man misstänkte låg bakom ett omfattande och organiserat fusk med högskoleproven.

Tre män i 20-årsåldern har pekats ut som huvudpersonerna bakom verksamheten. Tillsammans drev de firman HP-hjälpen som sålde "fuskpaket" till provdeltagare runt om i landet och dömdes i januari till fängelse för bland annat osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och skattebrott.

En 56-årig man dömdes till ett och ett halvt års fängelse för medhjälp till osann försäkran.

Fem andra personer dömdes till villkorliga domar och böter för andra brott med anknytning till trions olagliga verksamhet. 23 personer dömdes till villkorlig dom och böter då de köpt och använt sig av verksamhetens fusktjänst.