Foto: Pontus Lundahl/TT

Aktiespararna kräver svar om Wetterstrand

Maria Wetterstrands uppdrag som styrelseledamot, ägare och utredare innebär en tydlig intressekonflikt, anser Aktiespararna. Nu kräver organisationen svar vid företagets kommande bolagsstämma.

– Hon är insider både i utredningen och i bolaget, säger vd Joacim Olsson.

Telegram från TT / Omni
06 mars 2019, 15.47

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, konstaterar att Maria Wetterstrands dubbla uppdrag innebär en tydlig intressekonflikt.

Hon har lett flygbränsleutredningen, samtidigt som hon suttit i biobränsleföretaget Cortus styrelse, och ägt aktier i bolaget. Hon har dessutom köpt aktier under utredningens gång, i slutet av april förra året. I februari i år, en månad innan flygbränsleutredningens resultat presenterades slutligen, meddelade bolaget att ett samarbete om projektering av en flygbiobränsle-anläggning ska inledas tillsammans med ett annat företag.

–  Det är ytterst anmärkningsvärt. Man måste vara ytterst försiktig om man sitter i en utredning med bäring på företagets marknadsförutsättningar, säger han.

Intressekonflikt

Maria Wetterstrands dubbla uppdrag innebär en tydlig intressekonflikt av två skäl, tycker han. Dels då bolaget kan få information från utredningen som andra inte har, dels då hon själv handlar aktier och har tillgång till information som andra inte fått.

– Man är skyldig att tillämpa en försiktighetsprincip, som att inte delta i möten, analyser eller beslut som rör utredningens område. Det verkar inte som att Maria Wetterstrand har hanterat den intressekonflikten så försiktigt som man bör.

Maria Wetterstrand har uppgett att hon inte deltog i beslutet att satsa på biobränsleprojekteringen.

– Det räcker inte att avstå från vissa enskilda större beslut, det handlar om allt från omvärldsbevakning till analyser, diskussioner och marknadsutsikter, förklarar Joacim Olsson.

Dubbla stolar

Han ställer frågan är om det ens är möjligt att sitta i ett bolags styrelse samtidigt som man leder en utredning som anknyter till verksamheten.

– Det blir en svår situation. Grundprincipen måste vara mycket stor försiktighet.

Han drar paralleller med hur ministrar brukar göra med sitt privata ägande.

– De brukar avstå från att äga aktier direkt, eller i vart fall förvaltningen av dem, just för att inte misstänkas för att fatta beslut utifrån politiken. Här har vi en liknande situation. Som utredare har hon tillgång till information som andra inte har.

Bolagets beslut att fokusera på flygbiobränsle kan kopplas ihop med hennes utredningsuppdrag, och det är problematiskt, tycker han.

Insidersituation

Han ser hennes dubbla stolar som en dubbel insidersituation.

– Hon är insider både i utredningen och i bolaget.

Aktieköpen är också problematiska, tycker Joacim Olsson.

– Hon agerar som privatperson på aktiemarknaden på information från utredningen. Till exempel kan hon veta sådant som får betydelse för bolagets marknadsförutsättningar.

Nu kommer Aktiespararna att lyfta intressekonflikten på bolagets stämma i slutet av maj, förklarar han.

– Vi går på 400 bolagsstämmor varje år, och vi kommer att ha bolagsbevakare på denna också, säger Joacim Olsson.

Cortus aktiekurs har nästan fördubblats sedan i måndags morse. Enligt bolaget beror kursuppgången på en nyhet bolaget släppte timmarna efter att Wetterstrands utredning offentliggjordes.

Fakta: Flygbränsleutredningen och bolaget

Flygbränsleutredningen fick sina direktiv i februari 2018. Uppdraget var att undersöka och lämna förslag på hur biobränsle ska kunna blandas i flygbränslet för att minska koldioxidutsläppen.

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, utsågs till utredare.

Samtidigt har hon suttit i bolaget Cortus styrelse sedan 2013. Bolaget sysslar med utveckling av biobränsleteknik för gas, som kan användas till en rad olika ändamål.

Maria Wetterstrand informerade Miljö- och energidepartementet om sitt styrelseuppdrag innan hon påbörjade utredningen.

Hon har också ägt aktier i bolaget. Detta informerade hon inte departementet om innan utredningen påbörjades, eftersom "informationen inte efterfrågades".

I april 2018 köpte hon 295 000 aktier ytterligare, vilket var en fördubbling av innehavet.

I februari i år berättade hon om aktierna för departementet, i samband med att bolaget beslöt att fokusera på flygbiobränsle, och projektera en produktionsanläggning tillsammans med ett annat bolag. Det beslutet deltog dock inte Maria Wetterstrand i, har hon förklarat.

Cortus håller bolagsstämma den 28 maj.