Amanda Lind: "Kan verka trubbigt"

De svenska biograferna vill kunna släppa in fler än 50 personer i salongerna. Nu bemöter kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) branschens kritik.

– Jag har full förståelse för att det kan verka trubbigt, säger hon.

Telegram från TT / Omni
23 juli 2020, 13.20

Allt fler svenska biografer slår nu upp sina portar. Samtidigt är branschen kritisk till att biografkedjorna fortfarande inte får släppa in fler än 50 personer i salongerna.

Branschorganisationen Sveriges biografägareförbund och Sveriges filmuthyrareförening vill att regeringen höjer gränsen för folksamlingar från och med den 1 augusti, med hänvisning till att smittspridningen i Sverige går åt rätt håll.

Per Mårtensson, programdirektör på Filmstaden, anser också att restriktionerna slår orättvist.

"Det är konstigt att Ica Maxi kan ta in hur mycket folk som helst som ska storhandla inför helgen en fredag eller att en stor restaurang kan ha öppet så länge man har social distansering. Vi har också social distansering men får bara ta in max 50 personer. Det drabbar biograferna hårt", sade han till TT i en tidigare artikel.

Förstår frustrationen

Även musikbranschen har kritiserat att gränsen på 50 personer gäller konserter, men inte exempelvis restauranger eller museer, vilka inte regleras i ordningslagen.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) menar att hon förstår frustrationen.

– Jag har full förståelse för att ordningslagen uppfattas som trubbig, den täcker inte alla verksamheter och då slår det ibland på ett väldigt olyckligt sätt. Det är också skälet till att regeringen har tillfört extra stöd till kulturen och idrotten.

Inget slutdatum

Samtidigt pekar Amanda Lind på att Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att begränsningen är en de viktigaste åtgärderna för att begränsa smittspridningen. När gränsen på 50 personer kan höjas är fortfarande oklart.

TT: Pågår det diskussioner om att höja gränsen i vissa sektorer?

– Jag är såklart mån om att så snart de här restriktionerna inte behövs så ska de lätta så att vi kan öppna upp så snabbt som möjligt på ett smittsäkert sätt. Vi behöver bedöma hur vi tror att pandemin kommer att utvecklas under hösten.