Foto: POLISEN

Ännu en dömd för regaliestöld i Strängnäs

En 26-årig man döms till tre års fängelse för grov stöld för sitt deltagande vid den spektakulära regaliestölden i Strängnäs domkyrka förra året.

Telegram från TT / Omni
11 juni 2019, 08.09

Straffet är kortare än straffvärdet, skriver Attunda tingsrätt i ett pressmeddelande. Det beror dels på att mannen nyligen dömts till ett flerårigt straff för annan brottslighet, dels på att mannen "bidragit till att föremålen kunnat återfinnas".

Den nu dömde mannens dna hittades på de stulna föremålen, vilket tingsrätten anser är det starkaste beviset mot honom. Men mannen förnekar att han varit deltaktig i stölden och säger att hans dna hamnade på föremålen när han såg till att de kunde återfinnas.

"Det framstår som en efterhandskonstruktion", säger rättens ordförande Lennart Christianson, enligt pressmeddelandet.

Knyts till båt

Tingsrätten bedömer också att mannen är knuten till en båt som gärningsmännen sannolikt använde för att ta sig från Strängnäs. En person som bogserade den båten samma dag som stölden har fått en betalning från mannens telefon med ett ”Tack”.

26-åringen har varit häktad sedan i februari i år. Misstankar riktades mot honom sedan det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats.

En 22-årig man har redan dömts till 4,5 års fängelse för stölden av begravningsregalierna.

Tre föremål, två kronor och ett så kallat riksäpple, stals ur en förstärkt monter som stod avsides i ett rum i domkyrkan. Kvar i montern fanns två spiror och ytterligare ett guldäpple. Föremålen användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. De har ett uppskattat försäkringsvärde på cirka 65 miljoner kronor, men anses vara kulturhistoriskt ovärderliga.

Innan årsskiftet

När regalierna återfanns på en parkering i Åkersberga var regalierna tilltufsade av den oömma behandling de utsatts för under och efter stölden. Det pågår nu arbete med att återställa dem till bästa möjliga skick och hos Strängnäs domkyrkoförsamling är förhoppningen att de åter ska vara på plats innan årsskiftet.

"Nu ser vi fram emot att åter få ställa ut föremålen i Strängnäs domkyrka, där de hör hemma", säger domprost Christofer Lundgren, enligt ett pressmeddelande.

Fakta: Domkyrkokuppen

31 juli 2018: Vid lunchtid genomförs en fräck kupp mot Strängnäs domkyrka. Två personer ses lämna kyrkans område på cykel och flyr med båt från en brygga nära kyrkan.

13 september: En då 21-årig man från en kommun i Stockholms län anhålls misstänkt för stölden. Han häktas sedan på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Mannen nekar.

30 januari 2019: Huvudförhandlingen inleds i Eskilstuna tingsrätt. Åklagaren Isabelle Bjursten går bland annat igenom en teknisk undersökning av kyrkan och den omgivande parken. Listan över platser och föremål där den åtalade mannens blod har hittats är lång.

31 januari: Den nu 22-årige mannen säger under förhör att han inte kände till kuppen – och att han inte ens vet vad en domkyrka är. Han säger att han fick i uppdrag att stjäla cyklar till en annan person.

5 februari: Förhandlingen avbryts klockan 9 av ett glädjebesked – regalierna ser ut att ha hittats.

14 februari: Enligt den komplettering som åklagare lämnat in till tingsrätten i Eskilstuna finns den åtalade mannens dna på två av de stulna föremålen.

15 februari: Sista förhandlingsdagen erkänner mannen att han stal regalierna.

22 februari: Den 22-årige mannen döms till 4,5 års fängelse för grov stöld och försök till grov stöld.

16 maj: En 26-årig man åtalas för att ha deltagit i kuppen efter att hans dna hittats på de återfunna föremålen.

11 juni: 26-åringen döms till tre års fängelse för grov stöld för sin inblandning i stölden av regalierna.