Asap Rocky har lämnat Sverige

Förhandlingarna i rättegången mot Asap Rocky är avslutade. Jubel utbröt i lokalen när det meddelades att rapstjärnan släpps från häktet i väntan på dom.

Några få timmar senare lämnade Asap Rocky Sverige i ett privatplan.

Telegram från TT / Omni
02 aug. 2019, 16.04

– Han är jättelättad, han är verkligen lycklig, säger Asap Rockys advokat Slobodan Jovicic.

Den misshandelsanklagade amerikanske rapstjärnan har suttit frihetsberövad i Sverige sedan den 2 juli. Men på fredagskvällen lämnade han landet i ett privatplan, bekräftar hans svenska pr-ansvarige för TT.

Efter att förhandlingen i tingsrätten hade avslutats tackade Asap Rocky fansen för stödet.

"Tack från djupet av mitt hjärta till alla fans, vänner och vem som än stöttat mig under de här senaste veckorna", skriver han på Instagram.

Det var en kostymklädd Asap Rocky som tog plats i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt på fredagen. Under de tidigare rättegångsdagarna bar stjärnan kriminalvårdens gröna kläder. Precis som tidigare var hans mamma Renee Black på plats bland åhörarna och hon var lättad efter beskedet att hennes son släpps.

– Det känns jättebra, säger hon.

Yrkade på fängelse

Under rättegångens tredje och sista dag yrkade åklagare Daniel Suneson på sex månaders fängelse för Asap Rocky och de två medåtalade männen.

– Av flera skäl ser jag inte att något annat än fängelse kan bli aktuellt, sade Daniel Suneson.

Han ansåg även att Asap Rocky bör dömas hårdare än de övriga två på grund av att han kastat målsäganden mot marken.

– Min uppfattning är att Rakim Mayers (Asap Rocky, reds anm) ska dömas något hårdare eftersom han bör dömas även för kastet, sade Suneson.

Asap Rockys advokat Slobodan Jovicic argumenterade för att hans klient skulle frikännas och direkt försättas på fri fot.

Han och de två andra försvarsadvokaterna menade att åklagaren hade misslycktas bevisa att Asap Rocky och de två medåtalade utövade våldet mot den 19-årige mannen i samförstånd. Dessutom ifrågasatte de målsägandens historia.

– Det är i synnerhet försvårande för åklagarens påstående att målsäganden svarat svävande och inte kunnat minnas sekvenser kring flaskanvändandet, sade Slobodan Jovicic.

Vill ha samhällstjänst

Asap Rocky sade själv att han kan tänka sig att göra samhällstjänst i Sverige om han döms.

– Ni vet var jag bor, ni har mina kontaktuppgifter och min advokats kontaktuppgifter och jag har arbetat med välgörenhet så jag skulle inte ha något emot att göra något sådant på helgerna. Jag är "easy", säger rapstjärnan.

Även de medåtalade kan tänka sig samma påföljd, och uppgav att de har boende ordnat i Sverige om det skulle bli aktuellt.

Fallet har blivit mycket uppmärksammat, speciellt efter att USA:s president Donald Trump uttryckt sitt stöd för Asap Rocky. Han skickade även sändebudet Robert O'Brien för att bevaka rättegången för USA:s räkning.

– Jag har precis avslutat ett samtal med USA:s president och sagt att vi kommer hem snart. Han var nöjd med det resultatet. En av administrationens högsta prioriteringar är att få hem amerikanska medborgare, sade O'Brien efter rättegången.

Ändrade vittnesmål om glas

Under fredagens förhandling i tingsrätten hördes flera vittnen. Två unga kvinnor som blev ögonvittnen till händelserna i Stockholm den 30 juni närvarade via länk, då de inte vågar vara på plats i tingsrätten.

Deras vittnesmål var en viktig del av åklagaren Daniel Sunesons bevisning, bland annat uppgifterna om den glasflaska som åklagaren menar har använts som tillhygge. Men vid rättegången hade Suneson svårt att slå fast att det gått till så.

– Jag vet inte om den träffade honom eller kastades på marken. Jag hörde att glas krossades bara, sade ett av vittnena.

Den andra flickan filmade när Asap Rocky kastade målsäganden till marken.

– Jag ser Asap Rocky ta tag i killen och kasta honom ner på marken. Hans två kompisar hoppar in och börjar slå honom när han ligger ner. När de är klara sticker de iväg. Vi ser att han blöder, sade hon.

"Slog honom med flaskan"

Även Asap Rockys livvakt vittnade och hävdade att målsäganden trakasserat Asap Rockys följe och inte velat gå därifrån, trots att han sagt till minst sex–sju gånger.

– Något stod inte rätt till med honom, jag märkte det, jag är livvakt och jag kan plocka upp sådana signaler. Han skruvade på sig nervöst, hans ögon var glansiga, sade livvakten.

Målsägandens vän vittnade även han.

– De slog honom väldigt, väldigt illa och slog honom med flaskan, sade han via sin tolk, men han kunde inte svara på vem som ska ha använt flaskan.

Tingsrätten måste nu ta ställning till om de ska gå på åtalets eller försvarets version av bråket den 30 juni.

"Att de släpps från häktet betyder att tingsrätten har ansett att det inte längre finns skäl för häktning. Jag vill inte spekulera i om de kommer att dömas eller frikännas, utan vi får avvakta tingsrättens dom den 14 augusti", säger åklagare Daniel Suneson.

Fakta: Turerna fram till rättegången

Söndag den 30 juni: Asap Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Två dagar före spelningen hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män i centrala Stockholm.

Tisdag den 2 juli: På kvällen uppträder Asap Rocky på Smash x Stadion. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer, en av dem släpptes senare.

Fredag den 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män, en 23-åring och en 24-åring, häktas på samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Torsdag den 18 juli: Målsäganden delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag den 19 juli: Asap Rocky och de andra två misstänkta männen omhäktas.

Måndag den 22 juli: Den förundersökning som inleddes mot målsäganden, som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky, läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Torsdag den 25 juli: Asap Rocky och de två andra misstänkta åtalas för misshandel.

Tisdag den 30 juli: Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.

Torsdagen den 1 augusti: Rättegången fortsätter. Förhör hålls med den 19-åriga målsäganden, Asap Rocky samt de två medåtalade, 24-åringen och 23-åringen.

Fredagen den 2 augusti: Huvudförhandlingen avslutas. Asap Rocky samt de två medåtalade försätts på fri fot i väntan på dom som meddelas den 14 augusti.