Foto: Johan Nilsson/TT

Assistansbluff ger långa fängelsestraff

En handikappad man hade ett stort antal påstådda assistenter, som inte alls jobbade hos honom.

Mer än sju miljoner kronor ska betalas i skadestånd till Försäkringskassan och fyra huvudmän döms till fleråriga fängelsestraff.

Telegram från TT / Omni
01 aug. 2018, 11.24

Mannen som assistansbedrägeriet byggts upp kring är i stort behov av hjälp till följd av en hjärnskada på 1990-talet. Den hjälpen har han huvudsakligen fått från en person som bott tillsammans med honom och hans fru.

Enligt en dom i Malmö tingsrätt har mannens hustru i samarbete med andra personer riggat en assistansverksamhet som i själva verket var en bluff.

"Bortom rimligt tvivel"

"Vi anser att det genom bevisningen i målet är ställt bortom rimligt tvivel att de påstådda assistenter som åtalats inte utfört något arbete åt den man med funktionshinder som varit berättigad till assistans" säger rådmännen Jacob Heister och Katarina Persson i ett pressmeddelande.

De fyra huvudmännen döms till fängelse i mellan tre och tre och ett halvt års fängelse. Det är två män och två kvinnor som samtliga döms för grova bidragsbrott. Tillsammans ska de betala merparten av skadeståndet till Försäkringskassan och några medåtalade ska betala resten.

Bevisningen har bland annat bestått av uppgifter från telefonavlyssning och polisens spanare.

"Hitta på lite schema"

"Ni får hitta på lite schema", sade till exempel en av de huvudåtalade i ett avlyssnat samtal. Polisutredningen har också visat att den assistansberättigade mannen periodvis befunnit sig utomlands samtidigt som en assistent som påståtts ha hjälpt honom inte befann sig i samma land.

Några som kallats assistenter har erkänt och i förhör uppgett att de bara ställt upp med sina namn för att höja sin sjukpenningsgrundande inkomst eller för att kunna få a-kassa.

Tre påstådda assistenter döms till fängelse i runt ett år för grova bidragsbrott och sex döms till villkorlig dom för bidragsbrott. Tre åtalade som kallats assistenter frias.

Del två

Domen i Malmö tingsrätt är den första av två i samma mål. I den andra delen, som ska avhandlas senare, ska åtal som gäller assistans till en pojke prövas. Det är ett barnbarn till den handikappade man som de nu avhandlade bedrägerierna kretsat kring. Åklagarna hävdar att barnbarnet, som är under 18 år, inte alls haft behov av assistans under den period som åtalet gäller, åren 2011–2018. Försäkringskassan återkallade hans rätt till assistans 2016, men då beviljade i stället Malmö stad assistans.