Foto: Johan Nilsson/TT

Åtal: Tvingades till prostitution med voodoo

Voodoo användes för att dra in kvinnor i prostitution, misstänker åklagare. I Malmö åtalas nu flera personer rörande två fall av trafficking av kvinnor från Nigeria.

Telegram från TT / Omni
17 april 2018, 13.21

Offren ska ha dragits in i sexhandel med hjälp av voodoo, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Enligt åtalen har kvinnorna tvingats prostituera sig för att betala en påstådd skuld till en så kallad "madam" som hjälpt dem lämna Nigeria. Innan de lämnade landet ska kvinnorna ha genomgått en slags voodoo-ritual, där de fått avlägga en ed.

– Syftet är att övertyga kvinnan om att hon har ett särskilt band till sin madam och återbetala skulden. I annat fall kommer hon dö eller drabbas av en annan olycka, säger åklagare Helena Ljunggren till TT och fortsätter:

– Det blir en psykologisk påtryckning.

Voodoo är ett effektivt sätt att få människor att lyda, menar också Lisa Green, som samordnar frågor om människohandel i södra Sverige. Enligt henne är det inte ovanligt att kvinnor från Nigeria har denna erfarenhet och det är svårt att hjälpa dem. Voodoon utövas vanligtvis av en person i maktposition, som är svår för kvinnorna att ifrågasätta.

– För de som tror på voodoo blir det en sanning, säger hon till SVT.

Det är inte första gången som förekomsten av voodoo dyker upp i fall rörande trafficking, berättar åklagare Helena Ljunggren för TT.

– Jag har jobbat med människohandel sen 2009, och redan då hade jag en förundersökning med samma omständligheter. Det här inslaget kan te sig främmande för oss, men högst verkligt för den som har en stark övertygelse.