C redo förhandla, trots "skambud"

Centern anser att Stefan Löfven (S) kommit med ett skambud i samtalen om en ny regering.

Men partiet är ändå redo att inleda förhandlingar.

Talmannen ger nu S, C och L en knapp vecka att förhandla.

Efter Centerns besked ger nu riksdagens talman Andreas Norlén S-ledaren Stefan Löfven mer tid på sig.

Löfven (S) ska fredagen den 7 december ge en första rapport till talmannen om processens utveckling, med en uppföljande rapport måndag den 10 december.

"Jag har fått information om att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan. Jag har därför bedömt att det är rimligt att medge tid för dessa förhandlingar", säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Först på måndag kan besked komma när en statsministeromröstning kan hållas om Löfven.

C gav besked

Centern gav på tisdagen besked om att de kan börja förhandla om att släppa fram Löfven som statsminister och därefter inleda ett budgetsamarbete.

– Vi är beredda att gå in i tidsbegränsade skarpa förhandlingar och ge Socialdemokraterna en sista chans, säger partiledaren Annie Lööf till TT.

Centern anser dock att S hittills kommit med skambud som svar på den kravlista C lämnade till Löfven i förra veckan. C ville att S skulle godta de kraven för att det ska bli förhandlingar om att släppa fram Löfven som statsminister.

Dömdes ut

C höll i går långa möten med både partistyrelsen och riksdagsgruppen till sent in på kvällen, där de diskuterade Löfvens svar på kravlistan.

Annie Lööf säger till TT att mottagandet i Centerns riksdagsgrupp av S första bud var mycket svalt. Budet dömdes ut.

– Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna, vill de ha ett blocköverskridande samarbete eller inte? säger Lööf.

– De sa att de var beredda att gå oss till mötes på ett fåtal punkter under mandatperioden. Det är helt otillräckligt.

"Medmänsklig asylpolitik"

Lööf uppger för TT att S uppenbarligen behöver ytterligare några dagar för att inse att de inte längre dominerar svensk politik. Hon understryker att det krävs ordentlig förflyttning från S om C ska låta bli att rösta nej i statsministeromröstningen.

– Det handlar om strukturreformer för bostads- och arbetsmarknaden, frihets- och äganderättsreformer för landsbygden och skarpa miljöförslag för att minska utsläppen, säger Lööf.

– Men det handlar också om att ge fler barn möjlighet att återförenas med sina föräldrar genom en mer medmänsklig migrationspolitik.

Långbänk

På Aftonbladet Debatt skriver Lööf att med Socialdemokraternas nuvarande ingång i samtalen med C så är risken för stor att S kommer dra frågor i långbänk och inte genomföra de strukturreformer som C anser är nödvändiga för Sverige.

Till dem som undrar varför C ändå är berett att gå vidare, trots svaren de fått hittills, säger Lööf:

– Vi är också beredda att ta ansvar för att Sverige får en ny regering. S får en sista chans.

S-ledaren Stefan Löfven skulle tidigast i morgon ha lämnat besked till riksdagens talman om vilken regering han vill bilda och vilket stöd en sådan kan ha i riksdagen. Men han får nu mer tid på sig av riksdagens talman.

TT