SMHI utökar vädervarning – glashalt på vägar

Ovädret med blåst och snö är här – med bussar som blåst av vägen, nedfallna träd, inställda tåg och glashala vägar som följd.

Just nu är det kulingvarning i alla havsområden och klass 2-varningar för snö och kraftig vind i både norr och söder.

Antalet klass 2-varningar har blivit fler. Varningen innebär "mycket besvärligt väder", enligt SMHI.

– Det kommer en del snö samtidigt som det blåser. Den kombinationen gör att det kan bli extra besvärligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

Skalans näst högsta varning finns nu också i Västernorrland, Västerbottens kustland samt norra Kvarken. Sedan tidigare är varningen utfärdad för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län.

– Snöfallsområdet kommer in västerifrån och fortsätter österut. Det berör Götaland, Svealand och Norrland och därför ligger många varningar i flera olika landsdelar, säger Sandra Andersson.

Glashalt på vägen

Klass 1-varningar för allt från kuling till höga vattenstånd och snöfall är utfärdade längs andra delar av landets kuster, men också för bland annat Dalarna, Örebro, Kronoberg, Jönköping, Värmland och Skåne.

– På en olycksplats säger patrullen att det är glashalt, säger Stephan Söderholm, vid polisens ledningscentral i region Syd, och förklarar att vägarna är mycket hala i framför allt västra Skåne.

En lång rad trafikolyckor har avlöst varandra sedan lunchtid, men polisen har inga rapporter om allvarliga personskador i samband med dessa.

– Men det gäller att tänka sig för om man ska köra ut på vägarna i västra Skåne, säger Stephan Söderholm.

– Flera lastbilar är inblandade i olyckor. Och på ett ställe har två dubbeldäckare blåst av vägen.

Bussarna åkte av E22 i södergående riktning utanför Hörby. Inga personer skadades, men bussarna ska bärgas.

Blåsigt på havet

På havet blåser det kuling på alla farvatten, och i norra Kvarken har det blivit en klass 2-varning för högt vattenstånd. Kraftiga sydvästvindar gör att vattenståndet stiger längs ostkusten från Ålands hav och norrut, enligt SMHI.

– Snöfallet passerar under dagen för Götalands del. För Svealand och vidare upp över Norrland är det kvar under kvällen och natten, åtminstone nederbörden, säger meteorologen Sandra Andersson.

Upp till 10–15 centimeter blötsnö väntas i många områden, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till drivbildning och problem i trafiken. Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in.

– När det blåser mycket finns det risk att träd faller över spår och kontaktledningar och därför riskerar tåg att bli stående strömlösa. Det vill man inte utsätta passagerare för, av säkerhetsskäl kör man därför inte tåg på sträckor som man vet är känsliga för starka vindar, säger Agneta Eklund vid Trafikverkets pressjour.

Nedfallna träd

Hastigheten på Öresundsbron begränsas till 50 kilometer i timmen på grund av de hårda vindarna. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron, enligt Öresundsbrokonsortiet. Flera träd har blåst ner över vägar på flera håll i Västsverige. Och i Flurkmark utanför Umeå har en buss kört av vägen och vält mot en åker.

– Det var tre passagerare och en chaufför i bussen, men ingen skadades och det finns ingen misstanke om brott. Jag har pratat med en polis på plats och han berättade att det blåser väldigt mycket i kombination med snö. Det är moddigt på vägen, säger Marie Andersson vid polisens ledningscentral i region Nord.

TT