Kraftig vind stänger Öresundsbron

Öresundsbron stängs av i båda riktningarna på grund av de starka vindarna som dragit in över södra Sverige. Även färjor och tåg har ställts in.

I Tyskland har tre personer dött i ovädrets framfart.

I Skåne och längs kusterna i Sydsverige har SMHI utfärdat en klass 1-varning. Det innebär att vinden kan medföra vissa risker och störningar för allmänheten.

– Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

I Tyskland har tre personer dött när stormen, som där kallas Sebastian, dragit fram. En fotgängare träffades av en byggnadsställning, en annan av ett träd. En man i Hamburg som satt i rullstol hittades död efter att ha svepts ned i en flod. I norra Tyskland har vindar på 36 meter per sekund uppmätts, skriver AFP.

Öresundsbron stängs

Vid 23-tiden stängdes Öresundsbron i båda riktningarna på grund av de starka vindarna. Tidigare varnades bilister med vindkänsliga fordon från att köra över bron. Den väntas öppna igen under natten.

I Sverige fick SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö avbryta landningen vid 19-tiden.

– Det var kraftig sidvind och mycket regn, säger Adam Ekman på Swedavias pressjour.

Planet fick i stället dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lugnare. Flera plan som kom efteråt kunde dock landa på Sturup som normalt.

– Det var en tillfällighet som gjorde att det blev som det blev, säger Adam Ekman.

Flera olyckor på vägarna har inträffat i södra Sverige och kan vara relaterade till regnet, säger polisen till Kvällsposten.

Färjor inställda

Rederiet Stena Line har ställt in alla sina avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen fram till torsdagsmorgonen. Även färjor från Trelleborg till tyska Rostock och Sassnitz påverkas.

– Vi försöker boka om i första hand och där det inte går får man titta på andra lösningar, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Även rederiet TT-Line har tvingats ställa in turer mellan Trelleborg och Rostock. Polferries ställer in avgångar mellan Ystad och polska Swinoujscie, samt senarelägger turer de kommande dagarna mellan Nynäshamn och Gdansk.

Scandlines har ställt in alla avgångar Gedser-Rostock fram till klockan nio på torsdagen.

Träd på spåren

Trafikverket ställer in tågtrafiken helt på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. Vid de banor som är trädsäkrade kommer tågen eventuellt att gå med reducerad hastighet.

Sträckor som ställs in är Rååbanan (Helsingborg-Teckomatorp), Ystadbanan (Hyllie/Svågertorp-Simrishamn), Blekinge Kustbana (Kristianstad-Karlskrona) samt Bornholmstågen mellan Köpenhamn och Ystad.

Andra sträckor kan stängas med kort varsel beroende på hur vädret utvecklar sig. Vinden väntas sakta avta under natten till torsdagen.

TT