Amnestychef och svensk inför rätta i Turkiet

I dag väntas den svenske medborgare som gripits i Turkiet, tillsammans med bland andra Amnestys Turkietchef, förhöras i rätten i Istanbul.

Gripandet är ett angrepp mot människorättsorganisationer menar Amnesty International.

Domstolsförhandlingarna ska inledas klockan nio svensk tid.

– En turkisk tidning skriver att de ska inställa sig för att förhöras av åklagare, säger journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har följt fallet.

Han har även fått uppgifter om domstolsförhandlingen från andra källor i Istanbul.

Några formella anklagelser har ännu inte riktats mot de tio, men enligt Amnesty Sverige ska de utredas för medlemskap i "väpnad terrororganisation". Enligt Kurdo Baksi ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med G20-mötet nyligen ha kallat mötet där de tio greps för en fortsättning på förra sommarens kuppförsök.

Svenska Amnesty anser att gripandena är helt ogrundade och politiskt motiverade.

"Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet" skriver organisationen i ett uttalande.

En advokat som försvarar några av de gripna ska till tidningen Bianet ha sagt att han har gott hopp om att de ska släppas fria, eftersom det inte finns några bevis för att de har begått brott.

Enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare på en konferens om digital säkerhet på en ö utanför Istanbul tidigare i sommar.

Även en tysk medborgare finns bland de frihetsberövade.

TT