Efter krismöte: En station öppnas igen

Efter ett krismöte i SL:s stab öppnas nu en av de två stängda pendeltågsstationerna, Odenplan, för trafik tidigt på måndagsmorgonen.

Stockholm City hålls dock fortsatt stängd.

Pendeltågstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan stängdes i fredags sedan en trasig rulltrappa skenat några dagar tidigare. Den stoppade trafiken, som även berör SJ:s resenärer, beror på en komponent i trappornas växellådor som har slitits och rostat.

Alla rulltrappor på Odenplan-stationen har monterats ned, inspekterats och monterats tillbaka. Klockan 4.10 på måndagsmorgonen öppnar stationen igen med 16 av 21 rulltrappor i drift.

Tre rulltrappor som visade sig vara angripna av rost kommer inte startas igen.

På Stockholm City, som ligger i anslutning till centralstationen och tunnelbanans nav T-centralen, är det totalt 50 rulltrappor som inspekteras. Trafikförvaltningen har ingen prognos för när stationen kan öppnas igen.

Söker snabb lösning

När det gäller reservdelar säger David Molins, presskommunikatör vid Otis som levererat rulltrapporna, att bolaget har ett stort lager, men att han just nu inte kan svara på hur snabbt reservdelarna som eventuellt kan behövas i Stockholm kan leveras.

– Vi försöker hitta en snabb lösning på problemet, säger Molins, och tillägger att specialister från andra delar av Europa finns på plats och jobbar med att inspektera rulltrapporna för att se vad som behöver åtgärdas.

Storstockholms lokaltrafik (SL) har också anlitat externa utredare från företaget Dekra, som börjar arbeta på måndagen. I ett pressmeddelande skriver trafikförvaltningen att den förväntar sig att Trafikverket bistår i utredningen. De två berörda stationerna var del av projektet Citybanan, vilket innebär att Trafikverket gjorde upphandlingen av rulltrapporna.

Många utmaningar

Redan innan pendeltågsstationerna stängdes fanns det utmaningar för tågtrafiken i Stockholm. Mälarbanan mellan Stockholm City och Jakobsberg är sedan fredag 13 juli avstängd på grund av en utbyggnad. Dessutom är tågtrafiken mellan Stockholm Central och Stockholm Södra avstängd sedan 25 juni, eftersom man håller på att rusta upp den så kallade "Getingmidjan". Och på måndag 16 juli stängs tunnelbanans gröna linje mellan Slussen och Gamla stan, eftersom Söderströmsbron ska rustas upp.

– Det kommer att bli en del omlastningar och byten och det är viktiga att resenärerna tar del av den information som vi har gått ut med, säger Mattias Sjöström-Varg. Det finns flera utmaningar där ute för oss och våra resenärer.

TT