Debutanten glimrade i terrängen

Frida Andersén är tillbaka i ett mästerskap med Herta – och vilken OS-debut de bjöd på i terrängritten.

Hon red för laget.

Med facit i hand borde hon ha ridit för jaget.

Då kunde hon ha haft en klar medaljchans.

Fälttävlanslaget är borta från fajten om en plats på pallen när den avslutande hoppningen avgörs på tisdagen. Som sexa totalt är det för långt upp till trion Australien, Nya Zeeland och Frankrike.

En dag när systrarna Sara Algotsson Ostholt och Linda Algotsson misslyckades, Ludwig Svennerstål tappade tyglarna och dessutom hade svårt att passa tiden stack ett blågult ekipage ut – OS-debutanten från Hofors och hennes starka sto Herta.

Felfritt över hindren

Taktiken var att inte göra misstag, inte stressa för att klara tidsgränsen utan ta sig i mål och lägga grunden för laget i nationstävlingen.

Andersén höll sig till ordergivningen. Till punkt och pricka. Ekipaget klarade samtliga 33 hinder utan straffpoäng men var lite för långsamt för att hålla sig på rätt sida om tidsmarginalen.

Dessvärre var taktiken förgäves när sedan Algotsson Ostholt red bort sig och Svennerstål och hans Aspe inte kunde leverera ett gångbart resultat. Om Andersén jagat på lite mer kanske, kanske hon kunde ha kapat tiden något och fått en lägre straffpoäng än de 9,20 hon landade på.

Inför hoppningen är hon tolva individuellt, 15,10 straffpoäng bakom Astier Nicolas som ligger på bronsplats.

– Det var en utmaning från start till mål. De fem första hindren var hästen avvaktande. Jag tänkte jäklar, det blir tufft. Sedan släppte det och det kändes som vanligt igen, säger Andersén.

– Det var helt fantastiskt. Hon (Herta) var så trött, men säger man åt henne att hoppa, så hoppar hon. Det kändes tungt på slutet så tiden är jag nöjd med.

– En felfri runda är alltid skönt.

"Satsade järnet"…

Tack vare ekipagets starka ritt över den nästan sex kilometer långa terrängbanan hade Sverige chansen att klättra rejält i lagtävling. Men den möjligheten försvann omgående när Algotsson Ostholt och Reality mötte en bana som var för alldeles för svår för ekipaget.

Med facit i hand försvann lagmedaljchansen redan för tre månader sedan när Wega, silverhästen i OS 2012, tvingades gå i pension på grund av en skada.

61,20 straffpoäng berättar om hur jobbigt Algotsson Ostholt hade det.

– Det var ju det här OS:et, nu är det ju fyra år till nästa. Jag är besviken. Jag satsade järnet och tycker egentligen att jag är nöjd med min ridning. Men facit har man efteråt, säger hon.

Christopher Burton, Nya Zeeland, leder individuellt (37,60) före tysken Michael Jung (40,90).

Rio de Janeiro, TT:s utsända