En person hittad död i branden

En person har hittats död på väg 668 norr om Stabäck i Västmanland där den våldsamma branden i Västmanland fortsätter att härja. Enligt polisen var kroppen svårt bränd.

Det är en 30-årig man som hittats död norr om Stabäck. Enligt polisen omkom han i samband med den stora branden. Polisen vet inte vad som hänt eller när det hände, men kroppen anträffades strax efter midnatt.

– Vi tror att vi vet vem det är och vi har underrättat dem som med störst sannolikhet är anhöriga, säger Ann-Charlotte Israelsson vid polisen i Västmanland.

Kroppen gick inte att identifiera, men polisen hittade en id-handling.

Vid 06-tiden upptog brandområdet en yta på en gånger 1,5 mil, enligt länsstyrelsen i Västmanland. Omkring 100 personer har arbetat under natten för att försöka hindra vidare spridning av branden. Under dagen väntas två franska och två italienska flygplan sättas in för vattenbombning.

– De kommer att inleda sitt arbete så fort det bara är möjligt, säger Angelica Runqvist, presstalesperson vid staben för räddningsarbetet.

– Det finns inga ytterligare beslut om någon evakuering.

Under natten har boende i Norberg via ett VMA fått direktiv inför en eventuell evakuering. De har bland annat fått veta att bussar kommer att ställas upp på platser som meddelas vid ett beslut om evakuering.

Från klockan 8 kommer ett krisinformationscentrum att öppnas i biblioteket i tätorten, meddelar länsstyrelsen.

Räddningstjänsten fortsätter att koncentrera sig på att begränsa branden. Vid midnatt övervägde räddningstjänsten att evakuera samtliga 4 500 boende i Norberg, men vid 0.30-tiden meddelade räddningsledaren Mats Körner att det för tillfället inte var aktuellt.

I går evakuerades runt 1 000 personer från orterna Ängelsberg och Västervåla med omnejd, samt Gammelby. Som en förebyggande åtgärd evakuerades även runt 15 personer från ett äldreboende i Karbenning utanför Norberg.

Samtidigt rapporterade P 4 Västmanland att en del boende i Norberg börjat lämna orten på eget initiativ.

En 42-årig man var i går inblandad i en trafikolycka med timmerbil i brandområdet och brännskadades svårt. Han ligger nedsövd på sjukhuset i Linköping och hans tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Timmerbilen som han jobbade i blev på något sätt fast bland lågorna, uppger polisen.

– Han hade kontakt med anhöriga hela tiden genom sin mobiltelefon. När ambulans kom gick han själv ut till den, men med mycket peppning, eftersom det gick inte att komma in med bår i området, säger Ann-Charlotte Israelsson vid polisen i Västmanland.

Mer än så kan polisen inte säga om olyckan eftersom mannen inte är talbar.

Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad. Omfattningen är av sällan skådat slag och enligt länsstyrelsen är branden historisk.

– Det är den största skogsbranden i modern tid (i Sverige), säger Erik Bergman vid länsstyrelsen i Västmanland.

Sala (TT)